3 март - свята дата в хилядолетната българска история в брой 173

3 март - свята дата в хилядолетната българска история
Категория: История

В навечерието на националния празник на България – 3 март, в. „Квантов преход“ поздравява всички българи и своите читатели с Освобождението на отечеството ни от османско иго.

Навършват се 143 години от момента, в който нашата държава се появява отново на картата на Европа. Началото се поставя с манифеста на император Александър II, издаден на 12 април (24 – нов стил) 1877 г. в гр. Кишинев, с който Русия обявява война на Османската империя.

Известно е, че Русия в повечето случаи бива нападана и много рядко тя е обявявала война. Но Руско-турската война от 1877 – 1878 г. е единствената, наречена от историците Освободителна! Единствена и неизбежна Освободителна, благодарение на която българският народ става свободен и равен на другите европейски народи.

„… Днешният век е век на свободата и равноправието на всички народности. Днес всеки притеснен и потиснат, всеки, комуто тежат робските синджири на врата и който носи жалостното и срамно име роб, е напънал всичките си сили – и нравствени, и физически – и търси случай да отърси от себе си по какъвто и начин да би било робското тегло, да разкъса робските вериги и да отстрани далеч от себе си името роб. [Всеки] иска да живее свободно и да се наслаждава на божията природа, [всеки] иска да бъде човек.“ - из завета на Васил Левски.

Хилядите жертви, дадени от българите по време на Априлското въстание, събуждат невиджан дотогава интерес от западния свят. Публични фигури като Виктор Юго и Уилям  Гладстон категорично застават в подкрепа на българския народ. Със силно перо в помощ на българите се проявяват и големите руски класици като Иван Тургенев и Фьодор Достоевски.

А словата на Апостола на Априлското въстание Георги Бенковски ще звучат вечно в ушите на всяко едно поколение българи: „Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей. А Русия – нека заповяда!“

Изписани са хиляди страници от нашите възрожденци за дядо Иван (Русия), който ще освободи българите от агаряните.  Умове като проф. Марин Дринов и патриарха на българската литература Иван Вазов говорят с умиление за нашия по-голям брат, който ще пролее кръвта си за нашата свобода.

По повод 3 март – наш свят празник, искам да приветствам появата на едно ново явление в българския политически живот – Партията на българските русофили „Възраждане на Отечеството“, с председател Николай Малинов. До днес такава партия в България не е имало. Тя е очакван резултат вследствие дейността на Национално движение "Русофили" (регистрирано на 19 януари 2003 г.).  Движението е приемник и продължител на идеите и традициите на русофилството, възникнало в страната през Българското Възраждане. То работи в продължение на 18 години за разширяване на връзките и сътрудничеството между Република България и Руската федерация в областта на културата, науката, икономиката, образованието и спорта.

Политическа партия „Възраждане на Отечеството“ се регистрира в ЦИК за предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 4 април 2021 г. Нейно главно мото е: „България е по-силна заедно с Русия“.

Българските русофили са твърдо убедени, че това е верният път на България и че ще следва волята на своите избиратели. Това е съвременната алтернатива на всички управлявали през последните тридесет години партии в България.

„Възраждане на Отечеството“ си поставя за цел: достойно представяне на предстоящите парламентарни избори, последователно отстояване на принципи и политики, изложени в програма (публикуваме на стр…..)

Русофилите в България наброяваме над 70 на сто от населението на страната. С гласовете ни напълно постижимо е да имаме народни представители в бъдещия парламент. 

Нека всеки истински българин с ръка на сърцето да помисли и подкрепи партията на българските русофили. Да не забравяме, че без Русия може би нямаше да я има и свободна България!

Честит празник, българи!

С нами Бог! 1 март 2021 г.

доктор Атанас Панчев,
водач на листата
за народни представители
от ПП „Възраждане на Отечеството“
в област Стара Загора,
академик от Руската Родова Академия,
Посланик на мира, избран на 7.04.2008 г.
на Международна лидерска конференция
в гр. Сеул, Южна Корея

Статията е прочетена 2989 пъти
Назад към брой 173Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024