Там, където България е прелестна в брой 171

Там, където България е прелестна
Категория: Сърцето, душата

Къде е България? И каква е тя? Тази малка страна крие истински съкровища: величествена природа и най-вече - прекрасни хора. Това ни разказва 45-минутен филм за България, излъчен преди време по телевизия ARTE.

Това е един от онези филми, за които ти се иска да не свършват. Които те карат да стегнеш раницата си и да посетиш всички места, показани в него. Авторката на филма Барбара Гайлер кани зрителите на вълнуващо пътешествие из България, което започва в Родопите и Рила и продължава през София, Врачанския балкан и Видинско.

Първата спирка в това 45-минутно приключение е град Септември в полите на Родопите. Оттам тръгва и Родопската теснолинейка - една от последните на Балканите. “Тя е прастара, но все още е в движение. Пътуването с нея продължава пет часа. Влакът изкачва 1000 метра и пътува общо 125 километра - със средна скорост 25 км в час“, се казва във филма. "За мен има бъдеще, защото природата тук е много красива. Ако човек има поне малко романтика в душата си, ще остане завинаги впечатлен от тези места”, казва пред АRTE Красимира Гьошева, която е началник-влак.

Филмът показва и други интересни срещи с хора, чиито истории няма как да не бъдат изслушани докрай. Например помаците - “онова малобройно мюсюлманско малцинство, което води съвсем различен живот от останалите българи“, както обясняват в репортажа.

Теснолинейката ни отвежда до помашкото село Цветино. Неделя е. Но тук не е почивен ден. “Правим си сирене, бием си масло, извара”, обяснява една мила домакиня. Жената разказва, че продава част от продукцията си на пазара във Велинград. С теснолинейката пътуването дотам продължава около половин час.

По-нататък филмът ни отвежда в Рила. Там екипът на телевизията среща Елена и Ангел Христови, които стопанисват най-старата хижа в тази планина - “Скакавица“ на 1876 м височина. Кадрите излъчват величествено спокойствие и безметежна красота, която няма как да те остави безразличен.

Пред екипа на ARTE Елена и Ангел разказват как са се запознали: на поход в планината. “Но възвишенията на България свързват не само днешните хора“, се казва по-нататък във филма и изведнъж пред очите ти се разкрива величествената гледка на Белоградчишките скали. “Тези скали са рожбата на една голяма любов - поне според легендата. Една монахиня и един овчар, които искали да избягат с извънбрачното си дете, били ударени от светкавица, която ги превърнала в скали“, разказват във филма и добавят, че Белоградчишките скали са все още малко известни по света.

По-нататък филмът показва парка за мечки край Белица, където екипът на ARTE среща Гошо и Мариана - първите приютени там мечки. След това журналистите отвеждат зрителите си до Рилския манастир и София, а оттам до Врачанския балкан и пещерата “Магурата“. И навсякъде авторката Барбара Гайлер показва не само природните красоти, но и хората, които изпълват тези кътчета на България с живот и смисъл.

В София ARTE ни среща с Явор Панов и Катарина Петкова. Двамата катерачи са убедени, че столицата е отлична изходна точка за всякакви приключения сред природата. Например във Врачанския балкан, който е само на час от София. Катарина разказва, че е започнала да се катери на 30 години. Преди е работила като банкерка, а днес е превърнала хобито си в професия - учи деца да се катерят.

От Врачанския балкан, който предлага невероятни възможности за спортно катерене, потегляме към пещерата “Магурата“ - последната спирка в репортажа. И тук кадрите са внушителни. И отново се запознаваме с хора и техните вълнуващи истории - този път филмът ни среща с музикантки от Видин, дошли да свирят на тази необикновена сцена под земята.

Статията е прочетена 673 пъти
Назад към брой 171Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024