Чий е гробът на алеята към езерото с лилиите в Борисовата градина? в брой 166

Чий е гробът на алеята към езерото с лилиите в Борисовата градина?
Категория: История

Райко Иванов Даскалов е български политик от Българския земеделски народен съюз. Той е близък сътрудник и участник в правителствата на Александър Стамболийски. Негов по-голям брат е Стефан Даскалов, също политик от БЗНС.

Роден: 21 декември 1886 г., Бяла черква

Убит: 23 август 1923 г., Прага, Чехия

Под името му е написано лаконичното:

Политик патриот

В началото на една от алеите в Борисовата градина, водещи към езерото с лилиите, точно до градинката със слончето, където поне веднъж е минавал всеки софиянец, има гроб. Надгробната плоча е приютена под един храст и шарената сянка играе по черния гранит.

На това място лежи Райко Даскалов, а под името му е написано лаконичното: „Политик патриот“. На негово име е кръстена и градинката до улица „Солунска“ в центъра на София. Зад „политик патриот“ обаче се крие изключително интересен живот.

Роден е в. село Бяла черкова, Павликенско, през 1886 година. Завършва търговската гимназия в Свищов, а след това изучава финанси в Берлин. Като доброволец участва в Балканската война и завършва школа за запасни офицери. Под влиянието на Ценко Церовски става активен член на БЗНС.

През 1915 година е мобилизиран в Първата световна война като офицер в Петдесети пехотен полк. Следващата година е осъден на затвор заради Деклозиеровата афера. В нея Англия и Франция се опитват да привлекат на своя страна България в хода на войната. Фернан дьо Клозиер, френски търговец, пристига у нас и изкупува реколтата на по-висока от пазарната цена. Идеята зад това е, продоволствията да не стигнат до Германия. Тогавашният премиер Васил Радославов арестува участвалите в аферата и конфискува реколтата.

През септември 1918 г. Даскалов заедно с Александър Стамболийски е освободен от затвора и изпратен от властта при въстаналите войници в Кюстендил и Радомир, с цел да ги убедят да прекратят неподчинението. Вместо това, двамата решават да го оглавят. Така на 27 септември Даскалов обявява създаването на Радомирската република, обръща се към народа за подкрепа, обявява се за главнокомандващ и тръгва към София. В крайна сметка въстанието е премазано, а Даскалов ранен се оказва в Солун.

Следва амнистия, Даскалов заема няколко министерски поста, а после бива изпратен на дипломатическа служба в Чехословакия. Към този момент борбата между БЗНС и ВМРО е на живот и смърт, случва се деветоюнският преврат и Стамболийски е убит от членове на ВМРО.

Даскалов се опитва да предизвика международна реакция срещу случващото се в България, но малко повече от два месеца по-късно  е убит в Прага от члена на ВМРО Йордан Цицонков.

На 28.08.1923 година Даскалов е погребан в столицата на тогавашната Чехословакия. Траурната процесия е освиркана от българи, живеещи там и мразещи режима на Александър Стамболийски. През 1946 г. останките на Даскалов са преместени в София, в Борисовата градина - точно в началото на една от алеите, започващи от детската градинка със слончето и водещи към езерото с лилиите.

София Герасим Белев

източник: trafficnews.bg

Статията е прочетена 674 пъти
Назад към брой 166Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024