Сбогом, приятелю! в брой 163

Сбогом, приятелю!
Категория: Сърцето, душата

На светлия християнски празник Великден ни напусна поетът Пейо Пантелеев, който на 3-ти май трябваше да отпразнува своят 75 -ти юбилей.

Казват, че на светли празници Бог прибира при себе си най-добрите и праведни хора. Точно такъв беше и Пейо Пантелеев - поет, актьор, режисьор, художник, мим, но най-важното за него е, че беше човек с главно "Ч". Авторът на повече от 120 популярни песни по негови стихотворения остави забележителна следа в българската попмузика.

Роденият в Бургас поет сподели с читателите важните за него теми от живота - любовта, приятелството, надеждата, срещите, разделите, добротата и  разбира се - любовта му към морето. Както казват в Бургас: "Пейо е орисан почти всяко негово стихотворение да се превръща в песен."

Началото на поредицата от песенни хитове поставят със Стефан Диомов през 1985 година, когато се появява песента "Обич" в изпълнение на "Тоника СВ". След това негови стихотворения стават песни на Ваня Костова, Тони Димитрова, Галя Ичеренска и много други изпълнители. Сред вечните хитове ще останат песните "Рождество" и "Здравей, как си, приятелю". Носител е на награди от песенния фестивал "Бургас и морето", почетен гражданин на Бургас е.

Издателска къща "Новата цивилизация" е издала две книги на Пейо Пантелеев - "Девет бала любов" (2016, лирика) и "Един, една, едно, едни, Басни и шантавини" (2019, басни). На премиерата и на двете книги в Експозиционен център "Флора" и Културен център "Морско казино" идват много негови почитатели и приятели. Концертът в Сити Марк Център в София е посветен на неговата 70-годишнина и най-популярните български изпълнители пеят песни по негови стихотворения, а на 6-ти февруари 2020 година залата на Бургаската опера се оказа тясна за всички негови почитатели, които дойдоха на големия концерт, в който прозвучаха нови песни по стихове на Пейо Пантелеев в изпълнение на Маргарита Хранова, Силвия Кацарова, Орлин Горанов, Ваня Костова, Тоника, Тони Димитрова, Ева Найденова, Руслан Мъйнов, Фортисимо, Галя Ичеренска, Пени Ставрева и други.

Загубата ни е голяма, но неговите песни все ще се пеят.

Почивай в мир, приятелю!

Пейо Пантелеев

Пейо Пантелеев

Статията е прочетена 737 пъти
Назад към брой 163Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024