Ешерихия коли* в брой 17

Ешерихия коли*
Категория: Екология, здраве

Е. коли (E. coli): съкратено от Ешерихия коли, е чревен бацил, бактерия, която обикновено обитава колона, част от дебелото черво при човека. Заради широкото й разпространение, малък брой гени, обичайната липса на патогеничност (способност да предизвиква заболявания) и лесното й отглеждане в лабораторни условия, Е. коли е обект на интензивно изучаване от страна на генетиката, молекулярната и клетъчната биология.

Повечето видове Е. коли са напълно безобидни. Част от тях обаче са способни да причинят заболявания, които понякога са от смъртоносен характер. Например през 2000 година водопреносната мрежа на град Уокъртън, провинция Онтарио е заразена с Е. коли от типа O157:H7. Бактерията засяга около 2000 души в и около Уокъртън и причинява смъртта на 18 човека.Е. коли O157:H7 представлява значителен проблем, касаещ човешкото здраве.Всяка година в следствие на Е.коли O157:H7 в САЩ възникват приблизително 20 000 случая на хеморагични (причиняващи кръвоизливи) колити (възпаление на червата). Бактерията Е. коли O157:H7 произвежда токсини (отрови).

Токсините, произведени от Е. коли тип O157:H7, могат да увредят вътрешността на червата и се смята, че участват във всички заболявания, причинени от Е. коли 0157:H7. Хеморагичната диария (кръвоизливен колит), причинена от Е. коли 0157:H7, е изключително тежко заболяване, което се характеризира с болезнени коремни спазми, отделяне на гъста кръв в изпражненията и продължава от 6 до 8 дена. Деца с Е. колиO157:H7 могат да развият заболяване, наречено хемолитично-уремичен синдром, ХУС (Hemolytic-Uremic Syndrome - HUS). Често срещаният и понякога с фатален край „Hemolytic” (хемолитичен) синдром се изразява в разпадане на червените кръвоносни клетки. Това води до анемия и остра липса на плателети (тромбоцитопения), която води до силно кървене. Терминът „Uremic” се отнася за острата бъбречна недостатъчност. Често наблюдавани са и проблемите с централната нервна система, които се изразяват в припадъци и кома. Хемолитично-уремичният синдром, или ХУС, е най-честата причина за острата бъбречна недостатъчност при новородени и малки деца.

Редакция: д-р A.Пънчев,

http://medical.bg/dictionary/e-coli.html

*Според някои бактериолози урината на плъховете, след попадането й в питейната вода или хранителните продукти, е причинител на инфекцията с Е. коли. Плъховете, чиято численост непрекъснато расте, особено в големите градове, пренасят над 70 заразни и паразитни болести и в миналото са били основният преносител на чумата. Заразени от тях с лептоспироза, днес в света умират годишно стотици хора, но учените твърдят, че и много други неизяснени смъртни случаи се дължат на смъртоносните гризачи.

Статията е прочетена 938 пъти
Назад към брой 17Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024