Коронавирусът - изтекло биооръжие?! в брой 161

Коронавирусът - изтекло биооръжие?!
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

История на патогените в биологичната война

Замесен ли е изтекъл от лаборатория патоген на смъртоносната болест в Китай? Подобни твърдения около коронавируса са сензационни, но необосновани.

А ето каква е историята на използването на смъртоносни вируси в биологичната война.

Израелски анализатор на биологичните войни направи сензационното твърдение, че коронавирусът 2019-nCoV, който предизвика опасната епидемия, е разработен от Китай като част от неговата тайна програма за биологични оръжия. Твърдението получи широка популярност, след като бе разпространено от Washington Times. Това се случи, защото биологичната война винаги е била плашеща тема от векове. Биооръжията и биотероризмът винаги са разпалвали най-дълбоките страхове в човешкия ум.

Все още няма доказателства, че смъртоносният щам на коронавирус е изтекъл от китайска лаборатория. Фактът, че китайският град Ухан, където започна коронавирусната инфекция, също е седалище на Националната лаборатория за биобезопасност в Ухан, изглежда придаде достоверност на теорията.

Преобладаващото научно схващане обаче е, че вирусът убиец е мутирал в змия и след това е предаден на други животни. Хората може да са се заразили вируса на пазара за морски дарове, където се продават различни живи животни, включително лисици, прасета и прилепи.

Хипотезата, че пазарът Хуанан в Ухан е източникът на заразата, бе опровергана от последното проучване, съдържащо описание на първите клинични случаи, публикувано в списание The Lancet. Това обаче не оспорва факта, че 2019-nCoV е зоонозен (предаден от животни) вирус и не подкрепя теориите на конспирацията.

Защо теориите за биооръжие се появиха толкова бързо?

Простият отговор е, че човечеството отдавна се занимава с идеята за използване на биологични оръжия за унищожаване на огромен брой хора. Държавни или недържавни играчи могат да създадат опасни вируси и винаги е възможно някои от тези агенти да изтекат случайно или съзнателно.

Любителите на теорията за биооръжието посочват, че пазарът за морски дарове и месо в Ухан е само на 30 км от лабораторията, което предполага, че лабораторни животни, инжектирани с вируса, биха могли да избягат и да доведат до мутацията на вируса.

Daily Mail също подхранва съмненията за изпуснато биооръжие от лабораторията в Ухан.

Коронавирусът 2019-nCoV е изцяло нов щам, свързан с вирусите MERS (MERS-CoV) и SARS (SARS-CoV), за които също се говори, че са разработки за биологична война.

Почти веднага след секвенирането на генома, няколко руски учени предложиха връзка между SARS и биологичната война. Сергей Колесников, член на Руската академия на медицинските науки, заяви, че разпространението на вируса на SARS може да е причинено от изтичане на боен вирус, отглеждан в лаборатории за бактериологично оръжие. Според редица новинарски съобщения Колесников твърди, че вирусът на атипичната пневмония (ТОРС) е синтез на два вируса (на морбили и инфекциозен паротит), естественото съединение на които е невъзможно, тъй като тази смес никога не може да се появи в природа, заявявайки: „Това може да се направи само в лаборатория.“  А Николай Филатов, шеф на епидемиологичните служби в Москва, е цитиран в ежедневника „Газета“, че вярва, че SARS е създаден от хората, защото „няма ваксина за този вирус неговият състав е неясен, той не е много разпространен и населението не е имунизирано срещу него.“

Анализаторът Лари Романов (Larry Romanoff) от Global Research намеква, че новият коронавирус, заедно с MERS и SARS са насочени конкретно да заразяват китайци.

Какви са уликите, че причинителят е специално разработен вирус

Непосредствените ефекти върху хората и евентуално върху околната среда са очевидни, когато възникне експлозия или се освободи химическо оръжие. Но поради инкубационните периоди на инфекциозните патогени, въздействието на био­логичното оръжие е безшумно и жертвите, пострадали след освобождаването му, обикновено са разпръснати във времето и пространството в клиники за първична медицинска помощ и болнични спешни отделения. Освен това токсините имат латентни периоди преди появата на симптомите. Затова да се идентифицира биоатака не е лесно и  зависи пряко дали и кога ще си признае самият причинител на събитието.

Често е невъзможно предварително да се определят целите на извършителя, дали намерението му е било да убива или е станало случайно. Също така може да е трудно да се разбере как се е разпространил биологичният агент, било то във въздуха, в замърсена храна или вода или чрез директна инокулация. В биологичната атака броят на жертвите може да e малък и следователно неразпознаваем като умишлено заразени, особено ако причинителят е често срещана причина за болести в общността. Все пак съществуват „сиг­нални лампички“ за нещо необичайно. Въпреки че тези улики могат да се появят и от естествени огнища и не е задължително да сигнализират за биологична атака, те трябва поне да засилят подозренията, че се случва нещо необикновено.

. . .

Кога е използвано за първи път биологично оръжие?

Смята се, че биологичната война в най-примитивната си форма се е случила хилядолетия назад.

Древните асирийци са използвали микроби, за да печелят войни. Смята се, че са заразявали вражески кладенци с гъбички, съдържащи химични вещества, подобни на ЛСД, като жертвите им изпадат в ступор. Ако тези апокрифни истории са верни, асирийците са искали само да „успокоят“ враговете, за да спечелят войната. Обаче последните експерименти с биологични оръжия са далеч по-смъртоносни, безсмислени и разрушителни.

Кои са основните патогени в биологичната война?

Според документ на НАТО за биологичната война има най-малко 39 биологични агента, които могат да нанесат огромни поражения на врага по време на война. Тези агенти включват бактерии, вируси, рикетсии и токсини, които причиняват заболявания като антракс, туларемия, едра шарка, чума, ебола, хеморагична треска, хантавирусен сърдечно-белодробен синдром (ХСБС), треска на долината Рифт (Рифт-Вали треска), Крим-Конго хеморагична треска и други подобни.

Възход на биологичния тероризъм

Конвенцията за биологични оръжия от 1972 г. (Biological Weapons Convention - BWC) не отказа напълно държавите да следват програмите си за биологично оръжие, но тя прекрати разрастването им. Оттогава обаче биологичните оръжия се оказаха в ръцете на терористите. Членовете на японската секта „Аум Шинрикио“ използват антракс и ботулинов токсин за различни цели, включително американска военноморска база в Йокосука. Ал Кайда произвежда и използва биологично оръжие в Афганистан.

Култът „Аум Шинрикио“ извърши смъртоносна атака през 1995 г. с газ зарин в метрото в Токио, при която загинаха 12 души и пострадаха над 5000 души.

Продължава и до днес размяната на необосновани или недоказани обвинения в биотероризъм между политическите противници. Докато ЦРУ обвинява КГБ, че е разработил ХИВ, руската шпионска агенция им отвръща със същото. В руската версия американците са създали ХИВ, за да дестабилизират Куба, докато аргументът от другата страна е, че КГБ го е направил да навреди на Америка. Куба обаче бе първата държава, която подаде жалба по конвенцията  BWC, заявявайки, че САЩ са пуснали растителен патоген. Твърдят също, макар и да не е доказано, че САЩ са използвали биологични агенти, за да убият Фидел Кастро.

Източник: nauka.offnews.bg

Статията е прочетена 662 пъти
Назад към брой 161Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024