Най-богатите в света имат повече, отколкото 60% от населението на Земята в брой 160

Най-богатите в света имат повече, отколкото 60% от населението на Земята
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Милиардерите в глобален мащаб са се удвоили през последното десетилетие и са по-богати от 60% от световното население, обяви благотворителната организация Oxfam, цитирана от АФП.

Цифрите показват, че 2153 милиардери сега имат повече богатство отколкото 4,6 милиарда души от най-бедните хора на планетата.

В доклада на организацията се казва, че бедните жени и момичета са на дъното на класацията по благосъстояние. Те влагат „12,5 милиарда часа неплатен труд всеки ден“, който се изчислява на стойност най-малко 10,8 трилиона долара годишно.

Турски бизнесмен е най-богатият човек на Балканите Турски бизнесмен е най-богатият човек на Балканите

В света има над 2100 милиардери през 2019 г., по данни на списание Forbes. П

„Нашите разбити икономики пълнят джобовете на милиардери и едрия бизнес за сметка на обикновените мъже и жени. Не е чудно, че хората започват да се питат дали милиардерите трябва да съществуват“, заяви ръководителят на организацията за Индия на Амитаб Бехар. „Разликата между богати и бедни не може да бъде разрешена без умишлени политики за разрушаване на неравенството“, каза Бехар преди годишния Световен икономически форум в Давос.  „22-мата най-богати мъже в света имат повече богатство от всички жени в Африка“, се казва в съобщението на Оксфам. Ако един от най-богатите в света просто плати 0,5% допълнителен данък върху богатството си за 10 години, това би било равно на инвестицията, необходима за създаването на 117 милиона нови работни места в грижи за възрастни хора и деца, образование и здравеопазване, каза Оксфам.

Данните на организацията се базират на данни от списание Forbes и швейцарската банка Credit Suisse, но те се оспорват от някои икономисти.

Руските милиардери са станали по-богати с 22,7 млрд. долара през 2019 г. Общото състояние на най-богатите руснаци за първите пет месеца от 2019 година се е увеличило с 22,729 млрд. долара.

Жените и момичетата са обременени по-специално, защото най-често са онези, които поддържат „колелата на нашите икономики, предприятия и общества“, заяви Бехар. Те „често имат малко време да получат образование, да печелят достойно препитание или да имат думата в това как се управляват нашите общества“ и „следователно са в капана в дъното на икономиката“, добави той. „По целия свят 42% от жените не могат да получат работа, защото са отговорни да се грижат за други хора, в сравнение с едва 6% от мъжете“, показват данните на Оксфам.

Източник: Actualno.com

Статията е прочетена 787 пъти
Назад към брой 160Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024