Кристалотерапия. ФЕЛДШПАТИ - НЕФЕЛИН в брой 17

Кристалотерапия. ФЕЛДШПАТИ - НЕФЕЛИН
Категория: Минералотерапия

р. нефелин; а. nepheline; н. nephelin; ф. nipiline, niphilite; и. nefe-lina

Името идва от гръцката дума nephile(облак),защото при въздействие върху него с киселина се образува гел, подобен на облак.

Това е минерал от фелдшпатовата група, открит в наше време. Химичен състав: KNa3[AlSiO4]4, подобен на амазонит. Средно съдържание: Na2O - 16%; Al2O3 - 33%; K2O - от 5 до 12%; примеси: калций (Ca), магнезий (Mg), титан(Ti), берилий(Be), рубидий (Rb), галий(Ga). Цвят: сив, мътнозелен, червен, кафяв, много рядко - безцветен. Твърдост: 5,5-6. Непрозрачен, понякога просветляващ, блясък маслен. Среща се във вид на големи масиви от дребнокристални агрегати.

Нефелинът е свързан с добива на апатит - суровина за торове. Използва се като декоративен камък. Понякога в керамиката го добавят вместо фелдшпат. Оцветен в розово, много добре изглежда в бижута и съвременните астролозите препоръчват да се носи в сряда. Изработените от него гердани и обици, като допълващ елемент според цвета на дрехата, подхождат на деловата и елегантна жена.

Изхождайки от химическия състав и примесите, литотерапевтите го препоръчват за премахване на нервната умора и укрепване на сърдечния мускул. Носенето на гердани от нефелин подмладява кожата и подобрява цвета й.

Помага при артрити, ревматизъм и остеопороза

на горната част на гръбнака. За тази цел е полезно да се носи гердан от нефелин или да се масажира проблемната част на тялото с топка от него. Влияе върху сърдечносъдовата система, гръбнака, гръдния кош и ръцете. Засилва любовта към хората, милосърдието и чувствителността.

Находища на този камък са свързани с добива на апатит - Италия, Норвегия, САЩ, Русия (Хибини на Колския п-ов).

Из „Камъни за нашите души”

Статията е прочетена 1067 пъти
Назад към брой 17Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024