С машината на времето в историческия парк в брой 157

С машината на времето в историческия парк
Категория: Изкуство, култура

През лятото на 2019 година в село Неофит Рилски  на 30 километра от Варна отвори врати най-големия исторически парк. Посетителите се пренасят 10 000 години назад във времето, за да изживеят най-важните моменти в човешката история, случили се по българските земи.

На входа ни посреща внушителна българска средновековна крепост с архитектура от 12-13 век, която е характерна за великото българско царство. Високите й стени са накарали мнозина завоеватели да променят маршрутите си и  да не прекосяват българските земи. Дървен мост над крепостния ров ни отвежда в свят на герои, населявали българските земи. Пътешествието ни пренася в света на най-старата цивилизация и нейната уникална култура от преди 7000 години. Селището  оживява с бита на нашите предци, техните домове, съдове, работен инвентар, културни обичаи и традиции. Излизайки от селището на първата цивилизация се пренасяме в света на траките. Огромно езеро и шадравани с лъвски глави ни отделят от единствения в света тракийски дворец с 3 тонна мраморна врата. Прекрачвайки прага й попадаме в тронната зала, където ни очакват тракийските царе – можем да пируваме заедно, да участваме в ежедневието им, да видим боеве с мечове и  лабриси. В съкровищницата посетителят може да види копия на най-известните ни съкровища – Панагюрското, Рогозенското, Боровското, Варненското и  прочутата златна маска, статуи, бюстове, оръжия и други предмети, а на втория етаж на двореца са царските покои. Навън ни посреща паметник на Спартак, а зад него са разположени 3 различни гробници-храмове, които пресъздават красиво и живо великолепната култура на траките, завещана ни в Казанлъшката гробница и комплексът в Сборяново.

Тук приключва първата част на обиколката и е време за кратък отдих сред огромните езера, където са ситуирани местата за хранене. Храните са натурални – приготвени с квас и лимец по старинни рецепти а  съчетани  с красивите фонтани, езерните лодки и група патици ни осигуряват пълна хармония и сливане с природата.

  Втората част от обиколката в Историческия парк включва ранносредновековно селище по нашите земи през 6-7 век, когато силните и смели българи строили своите жилища и крепости. Може да видим онгъла, шатрите, крепостта, конете и жилищата на обикновените хора, а домакините предлагат конна езда, демонстрация на стрелба с лък и  възстановки на борби и боеве. В ръцете на опитните възстановчици ще видите как са функционирали  различните оръжия на нашите деди. Може да се забавлявате и да спортувате.

Историческият парк ще продължи да се строи, да се развива и да се обогатява до финализирането му през 2022 гогина, когато ще бъде завършен и третият панел от сгради на Средновековна България. Той ще предлага на посетителите автентични репрезентации на исторически монументи и културни забележителности, уникални артефакти, исторически възстановки и тематични атракции, свързани с начина на живот на предците ни, индивидуални лекции и групови беседи, от които всеки да има възможност да научи повече за историята и културата ни, както и да се потопи в отминалите епохи като ги съпреживее.

В магазина за сувенири можете да си закупите различни и многофункционални сувенири, които са подходящи за подарък и за използваме в ежедневието, като спомен от приятното преживяване.

Исторически парк АД има амбицията да се превърне в най-големия исторически парк в света.

Мариана Праматарова в историческия паркМариана Праматарова в историческия парк

Статията е прочетена 994 пъти
Назад към брой 157Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024