Ако можеше Оруел да види това! в брой 156

Ако можеше Оруел да види това!
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Каква изненада: Амазон използва езиковия си асистент Алекса, за да си пъха носа в чуждите работи. Скандалът показва, че вървим към общество, в което личното пространство ще бъде само спомен от миналото, пише Мартин Муно.

Ако попитате гласовия асистент на Амазон "Ти шпионин ли си?", Алекса ще Ви отговори: "Не. Защитата на твоите лични данни е много важна за мен."

Колко важна разбрахме тези дни, след като стана известно, че сътрудници на Амазон подслушват всеки ден хиляди разговори на клиенти, без потребителите да подозират за това. Самият концерн потвърди това.

Два скандала едновременно

Тоест, Амазон няма чувство за вина, че с подобни акции нарушава гарантираната от Конституцията на Германия тайна на разговорите или формулираното от Конституционния съд изрично право на информационно самоопределение. Основните права безскрупулно биват жертвани пред олтара на "обслужването на клиентите". Това е едната страна на скандала.

Другата засяга реакциите: само малцина изглежда смятат това за скандално и безпомощно вдигат рамене. Изглежда удобството, комуникацията в интернет да се води и устно, а не само писмено, натежава повече от страха личните или интимни разговори да станат достояние на обществеността.

От години границата между личното и публичното постоянно се размива. Бавно, но сигурно вървим към едно общество, в което личната сфера ще бъде минало. В профилите ни в различните социални мрежи разкриваме свои лични, интимни неща - напълно доброволно. И когато предоставените от самите нас лични данни бъдат интелигентно свързани помежду си в мрежата, в нея изведнъж лъсват неща, които бихме искали да запазим за себе си.

Трудно е да повярваме, че тези Оруелски прийоми могат да стигнат и до Европа. И все пак се налага да бъдем по-предпазливи със собствените си лични данни. Защото, както разбрахме от Алекса, не знаем кой ни подслушва. Знаем само, че тя лъже безподобно, когато с най-нежен женски глас ни уверява, че защитата на нашите лични данни било нещо много важно за нея.

Статията е прочетена 674 пъти
Назад към брой 156Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024