Светът на тоталния контрол в брой 156

Светът на тоталния контрол
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Сноудън предупреждава: това е светът на тоталния контрол. Бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън настоява да се сложи край на масовото събиране на данни и на тоталния контрол. Техническото развитие в интернет, според него, застрашава всички хора.

Преди шест години Едуард Сноудън разкри как американската Агенция за национална сигурност (АНС) е следила огромна част от трафика на данни в интернет, днес той предупреждава, че демократични движения като това в Хонконг могат да бъдат задушени от тайните служби.

В интервю за списание „Шпигел“ Сноудън заявява, че възходът на политици като американския президент Доналд Тръмп и премиера на Великобритания Борис Джонсън или пък на дяснопопулистки формации като „Алтернатива за Германия“ не бива да се възприема като „временно отклонение от политическите норми“. „Политиците и предприемачите навсякъде по света разбраха, че могат да използват технологии, за да влияят на света в още по-силна степен“, казва Сноудън.

Опасност за съвременния свят

Според него, техническото развитие в интернет представлява и опасност за всеки отделен човек. „В света на тоталния контрол, в който се наказва всяко нарушение на закона без изключение, всички хора биха се оказали престъпници”, отбелязва Сноудън пред „Зюддойче цайтунг”.

Той настоява да бъде сложен край на „масовото събиране на данни“. И това се отнася не само за тайните служби, а и за концерни като Фейсбук и Гугъл. Като начало би трябвало на всеки притежател на смартфон ясно да му се покаже до каква степен се следи всяко негово действие. „А ако никой не разработи някаква алтернатива, самият аз ще го направя“, заканва се Сноудън в интервю за списание „Шпигел“.

САЩ обвиняват Сноудън в държавна измяна, докато неговите защитници го смятат за защитник на личната сфера на хората, поради което са и убедени, че разкритията му не са незаконни. Сноудън обвини Германия и Франция, че до момента не са предприели нищо по неговия въпрос. „Аз с удоволствие бих приел политическа защита от Германия и Франция и бих подал молба за убежище в някоя от двете страни. Но правителствата се постараха да намерят причини, за да не ме допуснат.“ Сноудън подчертава, че не е публикувал нищо, кое­то да застрашава хората.

Статията е прочетена 807 пъти
Назад към брой 156Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024