Насим Талеб: Трябва да унищожим Google и Facebook, преди те да ни унищожат в брой 155

Насим Талеб: Трябва да унищожим Google и Facebook, преди те да ни унищожат
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

„Трябва да унищожим Google и Facebook, преди те да ни унищожат. И това трябва да се направи сега, преди да е станало твърде късно, когато вече не можем да го направим, защото те ще са станали непобедими. Капитализмът в САЩ винаги е работил, благодарение на антитръстовото законодателство, което позволява, веднага щом една компания стане твърде голяма, да й се попречи да контролира правителството. Освен това, веднага щом една компания придобие твърде голяма тежест в САЩ, тя губи популярност. Мисля, че американското обществено мнение мрази ГАФАМ. Съединените щати си остават страна на предприемачите, които не обичат икономическите мастодонти. ” Специалист по статистика на риска, Насим Никълъс Талеб е бил двадесет години брокер в Ню Йорк, преди да стане преподавател. Той придоби световна известност с бестселъра си “Черният лебед”. Автор е и на книгата “Антикрехкост: Как да извлечем полза от хаоса”.

- Тревожна ли е нарастващата власт на ГАФАМ*?

- Разбира се, те контролират живота ни и могат да задушат или да пробутат когото си искат. Видяхме го по време на последните президентски избори в САЩ: скандалът с “Кеймбридж Аналитика” послужи на Тръмп. Но, от своя страна, председателят на административния съвет на компанията-майка на Google по онова време помогна на Хилари Клинтън за кампанията й. Неотдавна Тулси Габард, една от кандидатките за първичните избори на Демократическата партия, подаде жалба срещу Google, който премахна рекламната й кампания веднага след първия дебат на демократите. Трябва да следим дали ще спечели, това ще бъде интересно.

ГАФАМ подмолно създава форма на монокултура в информацията. Проблемът е, че колкото повече нараства властта им, толкова по-непрозрачна, дори невидима става тя. Първото нещо, което правеха военните в банановите републики, когато имаше държавен преврат, бе да поемат контрола над националната телевизия, за да се обърнат към народа.  Днес вече няма еквивалент на тази държавна телевизия. Но ако не бъдат спрени ГАФАМ, те ще контролират демокрацията и ще влияят на общественото мнение.

- Трябва ли обаче да се разрушат Google и Facebook?

- Трябва да се унищожат Google и Facebook, преди те да ни унищожат. И това трябва да се направи сега, преди да е станало твърде късно, когато вече не можем да го направим, защото те ще са станали непобедими. Капитализмът в САЩ винаги е работил, благодарение на антитръстовото законодателство, което позволява, веднага щом една компания стане твърде голяма, да й се попречи да контролира правителството. Освен това, веднага щом една компания придобие твърде голяма тежест в САЩ, тя губи популярност. Мисля, че американското обществено мнение мрази ГАФАМ. Съединените щати си остават страна на предприемачите, които не обичат икономическите мастодонти.

- Но не е ли унищожаването на Facebook и Google като отрязването на главата на хидрата, която веднага ще порасне отново? Не е ли по-добре да се регулират?

- Разбира се, но трябва главата, която израства, да бъде главата на друг, това е предизвикателството! Европейският съюз избра регулацията. Но проблемът на регулацията е, че мултинационалните компании имат по-силни адвокати от регулаторите: мощните компании обичат правилата, защото знаят как да ги заобикалят. Това ще им помогне да заздравят хегемонията си за сметка на малките компании, без да позволяват да се появят нови участници.

Трябва да се проследят различните дейности на Google, да му се попречи да бъде едновременно в управлението на електронната поща и на сърфирането в интернет и да се раздели с YouTube. Да не му позволим да контролира целия ни живот: трябва да се разделят данните между няколко участници.

- Ако разрушим Google и Facebook, няма ли риск да изостанем зад китайските цифрови гиганти?

- Това не е приемлив аргумент. Идеята, че “ако ние не направим това, Китай ще го направи”, е аргумент на лобистите на Google, който според мен е неоснователен. “Да оставим хората да ни четат писмата и да контролират живота ни, иначе китайците ще го направят”: как може да смятаме това за сериозен аргумент?

- Няма ли алтернативи?

- Ако антитръстовият механизъм не работи, един от начините за сваляне на цифровите гиганти е съдебният процес, който е много ефективен в САЩ. Видяхме го с “Монсанто”: в продължение на двадесет години агрохимичната компания купуваше служители на Федералното министерство на околната среда, като им даваше доходоносна работа в края на кариерата. Това попречи на регулатора да сложи край на хегемонията на “Монсанто”, докато един обикновен ищец не заведе дело срещу компанията: днес тя е изправена пред 18 хил. жалби. Така може да бъде разклатен и Google, ако държавата не въведе ефективен антитръстов механизъм. Това се нарича tort system (деликтна система), каквото вие нямате в Европа, където регулацията идва отгоре.

* ГАФАМ е съкращение за гигантите в мрежата Google, Apple, Facebook, Amazon и Microsoft (бел. ред.)

** S&P 500 (Standard & Poor›s 500) е вторият най-използван индекс за оценка на показателите на фондовия пазар в САЩ след Dow Jones (бел. ред.). 

Източник: glasove.com

Статията е прочетена 828 пъти
Назад към брой 155Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024