Интригуващи преживявания със "Сакрално: чудесата близо до нас" в брой 155

Интригуващи преживявания със "Сакрално: чудесата близо до нас"
Категория: Изкуство, култура

Уважаеми читатели и почитатели на творчеството на д-р Мариана Праматарова,

Само три дни след големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица имам удоволствието да представя пред Вас най-новата книга на д-р Мариана Праматарова „Сакрално: чудесата близо до нас“.

В нея тя представя едни от най-важните духовни центрове на Балканския полуостров. „Пътуването“ ни започва от „Храма „Свети Николай” в Древна Ликия.“ След това нашата „екскурзоводка“ ни запознава с „Българската княгиня Елена в стенописите на манастира „Добрун” (14 век)“. Пътешествието ни продължава към „Манастира „Твърдош”.

Едно от най-интригуващите преживявания ни въвежда в „Загадките и вълшебствата в Динарските Алпи“.

Няма българин, който да не се вълнува при срещата си чудесните стенописи на „Охридските църкви“, а „посещението“ на „Остров „Свети Ахил” разкрива частица от славната българска история“.

„Пътешествието“ ни продължада към „ПЕРЛИТЕ НА КАРПАТИТЕ“. След това се запознаваме с „МАНАСТИРА „ДЕРВЕНТ” В РУМЪНИЯ“.Обиколката ни достига и до „Констанца – най-голямото пристанище в Черно море“.

След това авторката ни приканва „Да изкачиш Пергамон“. След което се отправяме към „МАНАСТИРА „СВЕТИ НЕКТАРИЙ” НА ОСТРОВ ЕГИНА“, а от там и към „МАНАСТИРА НА АПОКАЛИПСИСА „Св. ЙОАН БОГОСЛОВ” НА ОСТРОВ ПАТМОС“.

Следващият разказ е как „СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ ЗАКРИЛЯ ОСТРОВ ТАСОС“.

Едно то най-посещаваните сакрални места в българските земи е Кръстова гора. Разказът „ПЪТЯТ КЪМ КРЪСТА“ ни посвещава на легендата за него.

Древните траки изграждат десетки свои светилища в рамките на днешните български земи. Едно от най-проучените от тях е „ПАНТЕОНА НА БОГОВЕТЕ В КАБИЛЕ“. Друг разказ е свързан с „НИМФЕУМИТЕ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ“.

Римските мозайки открити в различни антични центрове у нас са сред най-ценните археологически обекти. Първата изцяло запазена римска мозайка беше разкрита във „Вила „АРМИРА ” – перла в коронота на Родопите“. Авторката ни представя и „СОЦИАЛИЗАЦИЯТА И ЕКСПОНИРАНЕТО НА РИМСКИ МОЗАЙКИ В СТАРА ЗАГОРА, ПЛОВДИВ, ИВАЙЛОВГРАД И СОФИЯ“.

Една от първите тракийски гробници обстойно проучена и косервирана е „ТРАКИЙСКА ГРОБНИЦА И СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ КРАЙ СЕЛО МЕЗЕК“.

След представянето на едни от най-атрактивните български забележителности, авторката ни повежда към „ОСТРОВА НА АФРОДИТА И ЦЪРКВАТА „СВ. ЛАЗАР”. После се отправяме към Солун с разказа за „СВЕТИ ДИМИТЪР – НЕБЕСНИЯТ ПОКРОВИТЕЛ НА СОЛУН“. След това ни запознава с „ЧУДЕСАТА НА СВЕТИ СПИРИДОН ЗАКРИЛЯТ ОСТРОВ КОРФУ“.

Връщаме се у нас в „ХРАМ „СВЕТИ ТЕОДОР ТИРОН” С АЯЗМОТО В СТАРА ЗАГОРА“ и „УСТРЕМСКИ МАНАСТИР „СВЕТА ТРОИЦА” – ЛЕГЕНДИ И ИСТОРИЯ“.

Един от паметниците на културата, който е вписан в Листата на ЮНЕСКО за опазване на Световното културно наследство са „ИВАНОВСКИ СКАЛНИ ЦЪРКВИ И СРЕДНОВЕКОВЕН ГРАД ЧЕРВЕН – ЦЕНТРОВЕ  НА БЪЛГАРСКАТА ДУХОВНОСТ“.

Многобройни са християнските паметници у нас. Сред тях едни от най-ценните са: „ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ГЕОРГИ ОТ МАНАСТИРА В ХАДЖИДИМОВО“; „ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ НА СВЕТА БОГОРОДИЦА В БЪЛГАРСКИ МАНАСТИРИ И ЦЪРКВИ“; „РАННОХРИСТИЯНСКИТЕ МАНАСТИРСКИ КОМПЛЕКСИ КРАЙ ВАРНА“; „ЗАЛИВЪТ „СВЕТА ПАРАСКЕВА (ПЕТКА)” И ПАРАКЛИСЪТ“.

Авторката ни преставя и едни от най-почетаните светци у нас: „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ – ПОКРОВИТЕЛЯТ НА БЪЛГАРИЯ“ и „СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК МИНА ЗАКРИЛЯ СЕМЕЙСТВОТО“.

Тя разкрива и средновековното религиозно течение „ИСИХАЗМЪТ КАТО КУЛТУРНА ТРАДИЦИЯ ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ“.

Новата книга на д-р Мариана Праматарова е един духовен пътеводител в балканските земи. Тя разкрива богатството на православната хриситянска култура утвърдена в земита на този световен кръстопът. Православието е не само духовна ценност, но и изкуство със собствен облик и канон. Стенописите и иконописта са ненадминати със своето изящество и богатство на сцени и колорит.

Д-р Праматарова без да е историк на изкуството ни представя по един завладяващ начин богатото културно наследство на българските земи и на Балканите като цяло.

Да й пожелаем нови творчески успехи и вълнуващи пътешествия у нас и в чужбина!

проф. д. изк. Симеон Недков

Бургас, 18.08.2019 г.

Статията е прочетена 1018 пъти
Назад към брой 155Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024