Празник по жътвено време в Церетелево в брой 154

Празник по жътвено време в Церетелево
Категория: Сърцето, душата

Като ветеран от Отечествената война (септември 1944 – май 1945 г.) бях поканен да участвам в празника, състоял се на 4 юли 2019 година. Там на поменатия ден в 14 часа се откри паметник на княз Церетелев. Повод за тържеството е 140 години    дипломатическа    дейност между Царско Русия и младото Княжество България, за учредяването на което има принос княз Церетелев.

За придружителки на ветерана са определени две потомки от Съюза на ветераните, сътруднички в Областния съвет. Придружителки на ветерана са сладкодумките в Областния съвет Василка и Зоя – чудотворката. Сборно място в 11.30 часа на 4 юли 2019 година на автогара „Север” в град Пловдив.

В уречения час тръгнахме с букети от цветя и знаменца и навреме пристигнахме пред кметството на селото. Около паметника на княза сноват Виктор Простов, Стефан Шивачев, началник гарнизона от Пловдив, председателят на запасното войнство полковник Манев, полковник Сотир Докторов от Военния клуб в областния град. Авангардът на Пловдив е в село Церетелево в този необикновен жътварски ден.

Церетелевци посрещат високи гости от София, Москва, от обединените народа болшая Рус. Децата на селото са в очакване на някакво чудо. По-дръзките са се накачили на високата пързалка сред детската площадка в парка.

„Жътварките” са скупчени под сенките на столетните дъбови великани и разговарят. Групата на ветераните разговарят с Катерина – любознателна сладкодумка, дъщеря на ветеран от войната. От нея научаваме, че старото име на селото е Папаз Кьой, което означава попско село. Тя е живяла само в Церетелево, но добре познава миналото и още по-добре разказва за връзката на селото с потомството на княза с това в селото. Паметникът е плод на потомствената връзка.

Някога князът е заровил семето на тази земя. Днес тракийското потомство и онова на великия княз ще го „ожънат”.

Оркестърът свири свещен марш. Ето го и министърът на отбраната, след него – посланикът Анатолий Макаров, „жътварите” от великата Рус, митрополит Николай. „Жътвата” започна с рапорт, панихида, слова, коленичене, музика, цветя пред паметника на княза, снимки, много снимки пред паметника.

През цялото време целетелевската потомка от Отечествената война беше с нас. Зоя направи снимки пред паметника с потомците от Церетелево, Пловдив, София, Русия. Потомците от всички войни някога днес честват 75 години от победата на Девети Стражински полк при Страцин и Пчиня. Зоя подари за спомен на Катерина червено знаменце със сърп и чук.

Церетелевката и присъстващите деца ни изпратиха с усмивки, с благодарност за спомена с ветераните и аленото знаме… и с дълбока въздишка за баща си, за участника във войната срещу нашествениците в Самуилова България.

Церетелевската „жътва” на 4 юли беше паметна „жътва”. Това вълнуващо тържество – 140 години от дипломатическата дейност не бе отразено в нито едно от средствата за оповестяване, но от безсмъртния дядо Иван Вазов знаем, че „не се гаси туй, що никога не гасне”. Катерина и децата от селото, потомството от Съюза на поборниците, опълченците, на ветераните от войните ще разказват за паметния ден – 4 юли 2019 година, за тържеството, за цветята и снимките пред паметника в село Церетелево. Новият паметник на княз Церетелев е нова „братска могила” за вековната дружба между големия и малкия брат.

Потомството на княза от великата страна в идните години пак ще идва в село Церетелево. Нови житни семенца бяха засети вчера там. Те ще поникнат. Нова вяра ще избуи за нашата дружба и ще доказваме, че с нас е слънчевата правда и затуй сме горди.

Из полето на културното съревнование между народите ще ни осенят Тангра и Перун и духът на светите братя Кирил и Методий, духът на светите седмочисленици.

Слава и поклон пред делото на княз Церетелев, на Мак Гахан, на лондонската лейди Странгфорд!

Дядо Борис Гърнев от дом „Илинден”, село Бойково

Статията е прочетена 692 пъти
Назад към брой 154Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024