Истинското седалище на вкуса не е езикът, а съзнанието в брой 154

Истинското седалище на вкуса не е езикът, а съзнанието
Категория: Сърцето, душата

Дните Екадаши – специални периоди в Лунния календар за мощно пречистване.

Те се прилагат в единадесетия ден след новолуние и пълнолуние

В дните Екадаши е желателно да се провежда лечебно гладуване, за да дадем почивка на организма. Енергията, която бихме изразходили за храносмилане, е по-добре да насочим към интелектуално и духовно развитие.

Екадаши е санскритската дума за „единадесет”. И обозначава 11-тия ден от едната половина на лунния календар. Има две части на лунния календар – светла  и тъмна половина. За това и Екадаши се появява два пъти в месеца, в четните фази на Луната, когато в организма процесите протичат отвътре-навън. Но символиката на Екадаши и процесите, които се целят при спазването на тази практика, далеч надхвърлят ограниченията на физическото тяло. Корените й стоят в знанието, че човешките същества се подчиняват на сложни процеси, целящи да поддържат  балансирана хармония във видимия и невидимия свят. Тези процеси са описани от движението на небесните тела  и взаимодействието между тях, а сред тях най-значимо влияние върху Земята имат Слънцето и Луната.

Древните мъдреци са открили, че в определени фази на Луната, умът се намира в състояние, в което се чувства добре и умее лесно да изпълнява най-важната си функция - да се концентрира в определена посока. И в двете половини на Лунният месец умът постига това състояние в единадесетия ден след новолуние и пълнолуние. Така в тези дни вътрешната концентрация и медитацията се осъществяват най-лесно и са най-полезни за постигането на вътрешен баланс и хармония на личността.

През целия ден Екадаши се запазва покой в тялото, ума, чувствата и емоциите. Ако се допусне отклонение от нравствено-етичните принципи,  гняв, раздразнение, критика, омраза, всъщност, това няма да бъде  пост, а гладуване.

Не трябва да се забравя също, че истинското седалище на вкуса не е езикът, а съзнанието. И чрез това разбиране специфичната наслада на сетивата може да загуби силата си. И те започват да функционират спрямо своето природно предопределение.

Дните на Екадаши за 2019 годинаса: 12 и 28 юли; 11 и 26 август; 9 и 25 септември;  9 и 24 октомври ; 8 и 22 ноември; 8 и 22 декември.

Статията е прочетена 657 пъти
Назад към брой 154Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024