Лунен календар за м. май 2019г в брой 151

Лунен календар за м. май 2019г
Категория: Екология, здраве

Отново „разкъсан“ Лунен месец с две части на Възходяща Луна в началото и края и с пълна част Низходяща Луна в средата от 9 до 22 май. Закъснелите стопани имат последна възможност за засяване на картофите. Напомням, че е най-добре за домакинството да използваме дните - корен при Низходяща Луна, а за семена дните “плод” при Възходяща Луна.

Затоплянето на земята след 7-и май и топлите дни в началото около 9-12-и дават възможност за добив на качествени откоси от моравата. Част от сеното отделяме за новата купчина компост, която трябва да е готова в края на юни. За това имаме достатъчно дни. По-голямо внимание отделяме за ползването на готовия компост. Петте благоприятни дни са малко, но при добра организация ще успеем. След продължителните дъждове  всички растения имат нужда от подхранване - 14, 17 и 18 използваме за цветните и плодни растения, а останалите дни - за кореноплодни и листни. Можем да използваме и течен извлек.

Основно внимание през периода на Низходящата Луна отделяме на овощните дръвчета. Прореждаме плодовете, пръскаме с подходящ препарат според нуждите и обмазваме стъблото и дебелите клони с пастата на Мария Тун. Този месец в последната десетдневка събираме първата плодна реколта. Събраните плодове можем успешно и да консервираме за зимата.

При проблем с поповото прасе събираме екземпляри, гориме ги и на проблемното място ръсим пепелта.

Точното време е от 1 часа на 19 май до 7 часа на 21 май.

Време е да приготвим и два от важните биологични препарата - в чаша направена от кора на млад дъб настъргваме кора от стар дъб, надробена на ситно и заравяме в градината. Старателно отбелязваме мястото. Началото е 19 часа на 5 май и края от 10 часа на 6 май. Времето е малко, но с предварителна подготовка ще успеем. По-големият проблем е препаратът от лайка в чаша от кората на лиственица. Решението е по-дебел клон за няколко малки чаши. Времето от 3 часа на 31 май до 18 часа е малко, но е добре, защото можем да използваме нощта. По светло заравяме чашата.

Практиката показва, че сега е по-добре втората възможност, защото има по-добро сокодвижение и чашите се правят по-лесно.

Успех, колеги!

Статията е прочетена 661 пъти
Назад към брой 151Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024