Тихата трагедия на днешните деца в брой 151

Тихата трагедия на днешните деца
Категория: Сърцето, душата

„Една тиха трагедия се развива точно в този момент в нашите домове и засяга най-ценното ни – нашите деца. Покрай професията ми на терапевт и работата ми със стотици деца многократно съм наблюдавала зараждането на тази трагедия. Емоционалното състояние на нашите деца е в истинска криза. Говорете с учители или професионалисти, които се занимават с деца, и ще чуете същото твърдение.

Нещо повече, през последните 15 години учените съобщават за притеснителни статистики, засягащи психическото здраве на децата. Забелязва се повишаване на случаите на психически разстройства: 1 от 5 деца има психични проблеми; 43% повече деца с дефицит на вниманието и хиперактивност; 37% повече случаи на депресия при тийнейджърите; 200% повече случаи на самоубийства сред децата на възраст 10-14 г.

Колко още доказателства ни трябват, за да прогледнем?
Не, „повече задължителни прегледи“ не е отговорът!
Не, „просто са родени такива“ не е отговорът!
Не, „виновно за това е училището“ не е отговорът!

Да, болезнено е да си го признаем, но в много случаи ние, родителите, сме отговорът за проблемите на децата ни. Научно доказано е, че мозъкът може да се пренастрои под влиянието на външната среда. За съжаление, с тази среда и тези методи на възпитание ние пренастройваме мозъка в неправилна посока и с това допринасяме за проблемите на децата ни. Да, има и винаги е имало деца, които са родени с проблеми и въпреки усилията на родителите – те не могат да ги прео­долеят.

Днес не говоря за тези деца. Говоря за многото други деца, чиито проблеми са продукт на семейната среда, създадена от родителите им. Забелязала съм в моята практика, че когато родителите променят нагласата си към родителството, децата им също се променят. Какъв е проблемът? Днешните деца са лишени от основни компоненти, за да имат едно щастливо детство, например:

- родители, които са на тяхно разположение емоционално;
- ясни граници, ясни насоки; отговорности;
- балансирана диета и достатъчно сън;
- движение и игра навън; креативни игри, социални контакти, възможността да изпитат скука и сами да я преодолеят.

Вместо това децата получават:

- родители, обсебени от дигиталните устройства;
- родители, които са позволили на детето да управлява дома им;
- чувство за превъзходство, вместо отговорности;
- недостатъчно сън и нездравословна диета;
- заседнал живот;
- безкрайно много източници на стимулации, мигновено удовлетворение и липса на всякакви скучни моменти.

Можете ли да си представите как ще отгледаме здраво поколение в толкова нездравословна среда? Няма как! Разбира се, да си родител не е лесно и не можем да променим човешката природа, но резултатите, кои­то виждаме, са плашещи.

Нашите деца плащат за небалансираното си детство със своето емоционално и психическо здраве.

Как да поправим стореното? Ако искаме децата ни да пораснат като щастливи и здрави възрастни, трябва да се събудим от този сън и да се върнем към основите. Все още не е късно! Казвам го, защото стотици от моите клиенти са забелязали положителни промени у децата си само след няколко седмици (дори дни), благодарение на тези съвети:

- установи ясни граници и запомни, че ти си преди всичко родител на детето си, а не приятел;
- предложи на детето си балансиран начин на живот, изпълнен с това, от което то се нуждае, а не само от това, което иска.
- не се страхувай да казваш „Не!“.
- храни го с повече здравословна храна и с по-малко чипсове, бонбони и т.н.;
- прекарвайте поне един час на ден сред природата: карайте колело, катерете се, отидете на риболов, наблюдавайте птиците или насекомите;
- забранете дигиталните устройства на вечеря (това се отнася и за вас самите);
- играйте поне веднъж на ден на някаква игра;
- включвайте детето си всеки ден в едно домакинско задължение (сгъването на прането, разчистването, разопаковането на покупки, подреждането на масата);
- осигурете здравословно количество сън на детето си и махнете технологиите от спалнята му;
- научете детето си на отговорност и независимост.
- не го предпазвайте от малките грешки и го научете на онези умения, които ще му помогнат да преодолее препятствията на живота:
- не подготвяйте раницата на детето си, не му я носете, не носете в училище забравената кутия с обяд и не белете банан на 5-годишно дете (то може и само).
- научете детето на нужните умения, за да свърши тези задачи, вместо вие да ги вършите за него.
- научете детето си, че невинаги ще получава удовлетворение на мига.
- осигурете достатъчно възможности за „скука“, защото по време на скуката се ражда креативността: Не се чувствайте длъжни да забавлявате детето си постоянно;
- не използвайте технологиите, за да преборите скуката;
- избягвайте да използвате технологии по време на хранене, в колата, в ресторанта, в магазина. В тези моменти мозъците им разбират какво е скука;
- помогнете им да се справят със скуката, като им дадете идеи за това какво могат да правят, когато им е скучно;
- бъдете на разположение на детето ви и го научете как да общува с хората;
- изключете телефона си, докато детето не си легне, за да избегнете дигиталното разсейване;
- научете детето ви да се справя с емоциите си. Научете го как да поздравява, как да проявява емпатия, как да се държи на масата, как да води разговор;
- свържете се с детето си емоционално – усмихвайте се, прегръщайте го, целувайте го, гъделичкайте го, четете му, танцувайте, скачайте и лазете с детето си.

Трябва да предприемем нещо, трябва да приложим тези промени в живота на децата си, преди цялото поколение да полудее! Още не е твърде късно, но скоро ще бъде...

Източник: dama.bg

Статията е прочетена 824 пъти
Назад към брой 151Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024