24 май: Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в брой 151

24 май: Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
Категория: Изкуство, култура

Помни буквите, учи да говориш! Добре е да живееш здраво на земята!

Думичката азбука идва от две букви и не кои да е, а първите две в глаголицата - аз и буки.

Българската азбука е всъщност разказ за грамотността: Аз буки веди глаголи добро есть жичье... - Аз зная буквите и животът със знанието е добър... Това ни казва нашето а, б, в. В превод от прабългарски азъ означава памет.

Освен това на древния ни език алем означава първи, аан означава бог или небе. В новата азбука Кирил и Методий поставят на челно място буквата А като символ на начало и самосъзнание. Всяка следваща буква е взета от началото на конкретна дума и четени последователно те образуват смислен текст, скрито послание на светите братя към народа, който ще се ползва от тяхното творение, давайки му да разбере защо са нужни буквите, какъв е техния смисъл и накъде ще ги поведе родното слово.

Първите азбукарчета заучавали новата азбука в текстовия й вариант и макар че отдавна сме го забравили, той и днес продължава да ни глаголи, тоест говори: "Аз буки, веди глаголати! Добро ест живети дзело земля! Иже (йота) како люди мислите, наш он покой. ръци слово твръдо! Ук, фрът, хер! от! Ща чръв! Ци ша! еръ, ер, ери! Ет! Ен он! Йен йон! Юс! Ят!”.

Преведена на съвременен български език тази уникална азбука звучи така: "Помни буквите, учи да говориш! Добре е да живееш здраво на земята! Защото както хора мислите, наша е той опора. Изричай словото твърдо! Нагоре всеки да лети! Върви! Избягвай червея! Покорявай висотите! Ти мъж, ти юноша, вие хора! Човече! с ум и разум! Във вярна посока и с ясно съзнание! Напред! Слава!“. Колко е хубава азбуката ни!

Няма нищо по-важно от историята и традициите за съхранение на една нация. Един велик народ, какъвто е нашият, е тъпкан и мачкан със столетия, точно защото е велик и неговите врагове са били могъщи.

Историята ни е изтривана и пренаписана от всеки, който минава оттук и най-вече от нашите подложни управници до такава степен, че до днес децата ни няма да знаят какви са – българи или американци, или турци …

Източник:  sosnovini

Статията е прочетена 1369 пъти
Назад към брой 151Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024