Островът на Афродита в брой 150

Островът на Афродита
Категория: Сърцето, душата

Ранните исторически сведения за остров Кипър се отнасят към династията на Птоломеите от Египет около 285 г. преди н.е., които се заселили край Фамагуста и останки от рибарските им селища все още съществуват.

Византийският период  на острова /324-1191 г./ бележи развитието на Фамагуста като отбранителна крепост и риболовно пристанище. От този период е оцеляла малката франко-византийска църква „Свети Симеон”.

Латинското господство на остров Кипър започва с пристигането на Ричард  Първи Лъвското сърце през 1191-1192 г., който  след  няколко седмични битки във византийската провинция, придвижвайки се на други места, я продава. Островът е продаден на Гай де Лусинян, бивш крал на Йерусалим.  Латинските католици се установяват около гръцката православна църква, която развива дейност в Никозия, Пафос, Лимасол и Фамагуста. Започва важният укрепителен период на крепостта , заради морски нападения от мюсюлмани. През 1300 г. на острова пристига Хенри Първи и завладява крепостта, центъра на града и замъка. Започва строежа на новата латинска катедрала в готически стил „Свети Никола”, манастири, несторианска църква, църквата „Свети Георги” и други сгради.

Генуезката окупация на Кипър започва през 1373 г. , продължава до 1464 г. и е наречена „Златен век” , защото Фамагуста се развива и бележи невиждан просперитет като търговски център. „ Това е най-богатият от всички градове, а неговите граждани са най-богатите хора.”/ Ludolf von Sudheim, De Terra Sancta, 1336 /.

Венецианците завладяват Фамагуста /1489- 1571 г./ и Кипър става венецианска провинция. В центъра на Фамагуста е построен венециански град с кралския дворец на Джеймс и Катерина Корнаро, църкви и градски стени. Венецианският период  е от най-съществено значение за генералния просперитет на острова.

  Фамагуста играе важна роля в историята на острова като отбранителна крепост и легендарен град, преживял много битки. През 1571 г. османските завоеватели превземат острова  и периодът  до 1878 г. се характеризира с множество репресии.  

  Историята на модерен Кипър започва през 1878 г. , когато османците дават острова  под британски контрол като резултат от  дипломатическа размяна. Островът е официално анексиран през 1914 г. и става Британска колония през 1925 г. до 1960 г.

  Фамагуста е невероятен град, магичен и вълнуващ, музей под открито небе, пълен с история.Старият град респектира с повече от 30 църкви и катедрали, венецианският град, замъкът на Отело, цитадели, укрепления, крепостни стени, бани, бастиони, морски порти, фонтани, прекрасна природа със зелени дървета и морски гледки.

 Пафос е другият град на острова, който всекидневно се посещава от много туристи. В археологическия парк са запазени многобройни руини от римския период, а през  1-ви в. от н.е. тук е проповядвал божието слово апостол Павел. Градът е част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Забележителни в Пафос са средновековният форт, археологическият парк, баните, скалата на Афродита, заливът на коралите, метохът на манастира Кикос, базиликите Свети Георги, византийският музей и древнигръцките гробници от 300 г. пр.Хр., когато древните гърци управлявали Кипър и този град е бил тяхната столица.

  Древен Курион е град-държава основан от жители на полуостров Пелопонес и  наименованието му се свързва с основателя Куреус – син на митичния цар Кинир, след което градът се намира под микенска колонизация, а с присъединяването на града и острова към владенията на Александър Велики  са били въведени много нови демократични граждански закони и местно самоуправление. Древните строителни останки свидетелстват за невиждан културен разцвет. На хълма в древен Курион се намират амфитеатър, агора, площад, градските стени, римски нимфеум, домове на гладиатори, храм на Ахил, храм на земетресението, епископска базилика и  други сгради от елинистичната, римската и раннохристиянската епохи, както и прекрасни мозйки.

 Ларнака е другият по-голям град на острова. Замъкът в Ларнака е построен от кипърския крал Яков Първи /1382-1398 г./ за защита на градските порти, след което в него се настанили генуезците, а след тях и турците. В западните помещения може да се видят архитектурни  остатъци от първоначалния вид на замъка, стълбата с кулите и отбранителните стени. В музея към замъка са експонирани керамика, украшения, стъклена посуда, лампи, каменни щампи за хляб, мраморни надписи, фотографии, огнестрелни оръжия, шлемове и др. През летните месеци в двора на замъка се правят концерти.

  Църквата „Свети Лазар” е в центъра на Ларнака и в нея се намират мощите на светеца. Другарят на Исус – Лазар е пребивавал в Кипър и е живял до смъртта си в Ларнака като е бил първият епископ Китийски тук. Пребиваването на Свети Лазар в Кипър дава отражение на местните традиции, главно свидетелство за което се явява великолепният византийски храм  с мощите на светеца, където идват на поклонение ежедневно стотици християни.

Статията е прочетена 1309 пъти
Назад към брой 150Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024