Биодинамична характеристика на м. март 2019г в брой 149

Биодинамична характеристика на м. март 2019г
Категория: Екология, здраве

Дойде и най-важният месец, от чийто старт зависи цялата ни земеделска година.

Имаме няколко много важни задачи, които трябва да решаваме целенасочено и подреждащо. Ще ни помага доброто планиране през зимата и предварителната частична подготовка през есента. Природоклиматичните промени предвидени и непредвидени ни задължават да бъдем добре организирани за използване на всеки добър ден и час.

Подредбата на планетите в зодиакалния пояс ни подсказват, че ще очакваме много променлив, но нормален за сезона месец. Повече дъжд и на по-високите места сняг с бързи кратки захлаждания. Повече топлина в началото ще очакваме от Сатурн и Плутон в Стрелеца, от Уран в Овен, подпомаган в първите дни и от Марс в същия знак. С навлизането на астрологическата пролет ще имаме и повече светлина от Водолея, където ще се настанят Меркурий и Венера. Независимо от постоянните промени, вярвам, че март ще е един по-мек месец - често с пролетни дни, но пък зимни нощи.

Периодът на Възходяща Луна до 15 март използваме за подготвителна работа - дупки за овошки и канали за лозите. При завършена резитба през февруари правим и ранно пролетно пръскане с колоидна сяра 1:400 или бордолезов разтвор с по-голямо внимание към прасковите. Добре обливаме пъпките и високите клони за неутрализиране на аскоспорите, които активират къдравостта. Използваме първия неблагоприятен ден - 2 март за приготвяне на пастата на Мария Тун и след пръскането мажем стъблата и дебелите клони.

Би било добре ако в един от добрите дни за работа с компоста успеем  да пресеем готовата купчина и получим качествен  компост за използване благоприятните дни за подхранване на почвата от 20-и до 24-и включително. С това ще довършим на 100% годишното, след 75% през есента.

Заедно с това след 15-и март садим, садим, садим - овошки  и лози, храсти и цветя. Използваме всички благопрятни часове на топлините и светлинни съзвездия. На практика те не са много, но с предварителна подготовка ще успеем.  В движение бодваме за вкореняване върбовите резници за пчелна паша. В дните на Везни след време ще имаме качествен полен, а в дните на Лъва - качествен мед, събран от пчелите.

Навсякъде, където сме приключили, пръскаме с ЕМ организми и мулчираме.

От работата през втората половина изключваме  неблагоприя­тните дни, означени с прекъснати линии - 16-и след обед, 19-и след 9 ч., 20-и от 10 ч., 29-и до 16 ч., 30-и - целия ден и 31-и до 13 ч. Благоприятни за засаждане на картофи са дните на Дева - от 17 часа на 20-и, и до 19 ч. на 23-и.

Улисани в работата не трябва да пропуснем празника „Първа пролет”, а пролетното равноденствие е на 20-и март в 23.58 ч., когато Слънцето влиза в Знака на Овена.

Спорен месец на всички!

От Чичо  Митко

Статията е прочетена 637 пъти
Назад към брой 149Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024