СТАНИСЛАВ МАРАШКИ С ПЪРВА НАГРАДА ЗА ЕСЕИСТИКА в брой 16

СТАНИСЛАВ МАРАШКИ С ПЪРВА НАГРАДА ЗА ЕСЕИСТИКА
Категория: Изкуство, култура

Бургаският писател Станислав Марашки получи Първа награда за есеистика на приключилия наскоро Девети национален литературен конкурс „Ний всички сме деца на майката земя”, организиран ежегодно от Народно читалище „Христо Смирненски” в кв. „Овча купел” в София. Призът (грамота и книги) бе връчен на 14 май в Общински културен институт „Красно село” в столицата и представлява признание за творческата сполука на Марашки в есето му „Топлото жътвено лято”, оценено от жури в състав Евтим Евтимов, Благовеста Касабова и Романьола Мирославова.

Тази година в жанра „есе” бяха присъдени две първи и две втори награди, като освен бургаския лауреат Първа награда получи и Мая Букова, а втора и трета награди бяха получени съответно от Евгения Стилиянова, Лия Треновска и Стефани Стефанова.

В своята творба Станислав Марашки използва свойствената за белетристиката техника на сюжетността, за да внуши идеята за оптимистичния характер на старостта, разглеждана от него като „топло жътвено лято”, а не като време за болести и бавно креене на фона на един самотен човешки залез. Авторът гледа на житейския път на човека като на важно и единствено условие за подготовката на този залез като време за светлина и плодотворна жътва на „засятото” през годините:

„Съвсем се объркал човекът. А можеше, можеше тъкмо с него да не се случва всичко това!
Можело е, но при едно условие: ако знаеше, че каквото се посее на младини, това се жъне на старини. Не може да посееш бурени, а да жънеш жито! Не може да посееш болести, а да жънеш здраве! А самата старост по правило не е страшна, напротив – тя е топлото жътвено лято за всеки човек. Не с тревога трябва да се очаква тя, а с радостно предчувствие – така както човек очаква жетвата. Да се боиш от старостта е все едно да боготвориш сеитбата, а да трепериш от жътвата като от зъл демон.”

В контекста на есето преексплоатираният образ на жътвеното лято зазвучава с нова символика, различна от баналното сравнение на жизнения финал с „плодна есен”, което хармонира с въплътената в произведението цялостна модернистична трактовка за есето като жанр.

Творбите на всички лауреати от конкурса и тази година традиционно ще бъдат отпечатани във в-к „Новият пулс”.

Статията е прочетена 1110 пъти
Назад към брой 16Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024