А ето как ще изглежда светът през 2045 г. според учените в брой 148

А ето как ще изглежда светът през 2045 г. според учените
Категория: Сърцето, душата

Предвиждането на бъдещето е изпълнено с предизвикателства, но когато става дума за напредъка на технологиите, учените, работещи в изследователския център на Пентагона, са най-подходящият източник на информация.

Създадена през 1958 г., DARPA или правителствената агенция към Министерство на отбраната на САЩ, която се занимава с развитието на нови технологии, е в основата на някои от най-значимите иновации, много от които са се прехвърлили от армията към цивилния технологичен пазар. Сред тях са напредналата роботика, системите за глобално позициониране и интернет.

И така, какво ще се случи през 2045 г.?

Твърде вероятно е роботите и изкуствените технологии да трансформират куп индустрии, безпилотните летателни апарати да продължат настъплението си към гражданския пазар, а самошофиращите се коли да направят придвижването ни до работа доста по-поносимо.

Д-р Джъстин Санчес, невробиолог и ръководител на център за биологични технологии на DARPA вярва, че ще достигнем момента, в който ще можем да контролираме нещата само с ума си.

Според Санчес DARPA работи върху невротехнологии, които ще превърнат това в реалност. Вече същуствуват и реални примери за подобни футуристични технологии, например мозъчни импланти, които контролират протезни ръце.

Много нововъведения ще променят сградите и други неща, които ни заобикалят, казва Стефани Томпкинс, геолог и директор на центъра, който разработва технологии за отбраната.  Според нея ще започнем да строим с материали, които са невероятно здрави и същевременно много леки. Представете си небостъргач, направен от нещо със здравината на стомана и лекотата на въглеродно влакно. На молекулярно ниво, разбира се, нещата изглеждат по-сложно.

„Мисля, че през 2045 г. ще открием, че имаме много различна връзка с технологиите и машините около нас“ – казва Пам Мелрой, космически инженер и бивш австронавт, днес заместник-директор на центъра за тактически технологии. 

Според нея скоро ще е достатъчно само да кажем нещо или да натиснем един бутон, за да взаимодействаме с машината, която да свърши дадена работа по-добре от нас, вместо да се налага да използваме клавиатури или стари технологии за гласово разпознаване.

„Нашият свят ще бъде пълен с подобни примери, в които ще можем просто да заявим намерението си и да се извършат изключително сложни действия, чрез съвместната ни работа“ – казва тя.

Източник: Science Alert

Статията е прочетена 666 пъти
Назад към брой 148Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024