ГОСТУВАНЕ НА „АРТПИЕРИЯ” В КАЗАНЛЪК И ПОМОРИЕ в брой 16

ГОСТУВАНЕ НА „АРТПИЕРИЯ” В КАЗАНЛЪК И ПОМОРИЕ
Категория: Изкуство, култура

През настоящия творчески сезон 2011-2012 СНЦ „Артпиерия”, Бургас, навършва двадесет години от създаването си. Започнал съществуването си като литературно-дискусионен клуб при Младежки център - Бургас, през годините клубът разшири дейността си многопосочно. Днес той обединява изявени творци от всички области на изкуството. 
Всеки в „Артпиерия” отдава доброволно сили за развитието на Сдружението, според професионалната си сфера.
За изминалите двадесет години, СНЦ „Артпиерия” има престижни изяви както в Бургас и региона, така и в градовете София, Пловдив, Сливен, Добрич, Кърджали, Карнобат, Созопол и др.

Поетите, художниците, музикантите и актьорите от сдружението са участвали със свои програми в международния фестивал на изкуствата „Перпирикон” - Кърджали, с програма съвместно с Регионален исторически музей – Бургас при древното тракийско светилище Бегликташ, на чествания на видни възрожденци съвместно с библиотеки и читалища. Осъществени са три гостувания на читалище „Луи Брайл” в София, две гостувания в Народната библиотека „Иван Вазов” в Пловдив и много други. „Артпиерия” е поставяла музикално-поетични спектакли в къща-музей „Петя Дубарова” в Бургас, в Къща-музей „Йордан Йовков” в Добрич, в Културен дом на учителя - Сливен и др.

Сдружението се занимава с благотворителност - изнася концерти, спектакли, изложби.
За дизайнерите, художниците, аранжьорите на сдружението вече стана традиция да участват в международната изложба на цветята „Флора” – Бургас.
„Артпиерия” е известна с поставени спектакли на историческа тематика, народно творчество и хумор от Странджа по произведения на д-р на ист. науки Вида Буковинова.

Сдружението се гордее и с откритията си на млади поетически и музикални таланти, като им предоставя сценични изяви.
В тясно сътрудничество сме с редица институции в града ни - Община Бургас, Младежки културен център, Културен дом на нефтохимика, Военен клуб, библиотеки и читалища.

На 20.05.2011г. „Артпиерия” взе участие в „Чудомировите празници” в гр. Казанлък по покана на домакините. Членовете на сдружението поднесоха венец на гроба на Чудомир в едноименната къща-музей, след което художниците Ник Мазаров и Офелия Тръпчева откриха изложба в залата на инфо-центъра. В акомпанимент на пианистката Илонка Влахова прозвучаха стихове на Евгений Апостолов, Калина Вергиева, Мариана Праматарова, Тома Троев и други.

Художниците подариха на галерията 2 свои произведения. На срещата присъстваха интелектуалци, библиотекари, местни поети и много почитатели.

На 07.06.2011г. по покана на читалище „Светлина” – Поморие,„Артпиерия” посети морския град. Поетите от сдружението се срещнаха с представители на местното Тракийско дружество, а след това на откритата сцена пред читалището представиха поетичен рецитал под надслов „Стихията море”. Публиката остана приятно изненадана от новите стихове на поета Пейо Пантелеев, които са орисани да станат песни.

Статията е прочетена 1357 пъти
Назад към брой 16Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024