Защо 25 декември се налага като дата на Рождество в брой 146

Защо 25 декември се налага като дата на Рождество
Категория: История

Докато точната дата на разпятието на Иисус Христос - 3 април 33 г., е отдавна изчислена, то денят на раждането му е, меко казано, дискусионен. Преди всичко възниква въпросът - правилно ли е нашето летоброене, базирано на принципа преди и след Рождество Христово? Ранните християнски учители предлагат произволни дати от календара за Иисусовото рождение, без обаче да имат някаква библейска подкрепа за това. Климент посочва 18.11, Хиполит решава, че Христос трябва да е бил роден в сряда. Друг анонимен документ, за който се счита, че е писан в Северна Африка и датира от 243 г. сл. Хр., определя 28 март за рождена дата на Иисус.

Според изследване на екип от астрономи Иисус Христос е роден през лятото - на 17 юни, а не на 25 декември. Такова предположение изказа преди време екип от астрономи, ръководени от австралиеца Дейв Ренеке.

Според изследователите, появата на Витлеемската звезда, която според Библията се появява при рождението на Иисус Христос, се обяснява със “съединяването” на небето на две планети - Венера и Юпитер.

Астрономите успели да изчислят точното време, когато се е наблюдавало това явление. Жителите на Юдея са могли да наблюдават съвпада на планетите на 17 юни точно 2 години преди Христа. Тогава Венера и Юпитер са се намирали една до друга и са били един от най-ярките обекти на небето, коментират изследователите.

Според четиримата евангелисти - Матей, Марк, Лука и Йоан (канонично Евангелие) и множеството апокрифи, Иисус Христос се е родил във Витлеем, в областта Галилея, в Северна Палестина. Това се е случило по време на управлението на цар Ирод. Лукавият и жесток монарх изклал всички младенци във Витлеем в неуспешен опит да убие новородения Иисус. Кървавият акт получава аргументация в едно предсказание, според което Младенец щял да стане цар на евреите, детронирайки цар Ирод.

Ако Христос обаче се е родил при неговото властване, както свидетелства евангелист Матей (Мат., 2:16-18), то той не би могъл да бъде на 33 години в момента на екзекуцията си. Според исторически хроники Ирод Велики не доживява Рождество Христово, защото умира 4 лета преди новата ера. В случай че историята за спасения от кланетата Иисус е вярна, то Божият син трябва да е дошъл на този свят поне една-две години преди това. И следователно в деня на своята смърт трябва да е вече към 40-годишен или дори малко повече. Косвено потвърждение на тази версия намираме и в Евангелието от Йоан. Той е описал момент, в който скептични слушатели подхвърлят на Христос: Нямаш още петдесет години и си видял Авраама? (Йоан, 8:57). Т.е. според субективната преценка на хората Иисус не е бил навършил 50 лета, но определено се доближавал по някои външни белези на старостта, до т. нар. златна възраст.

В Евангелието на Лука (Лук., 2:1-2) Христос е роден по време на преброяването, извършено от римския управител на Сирия, Сулпиций Квириний, извършено по заповед на император Август. Ако Лука е прав, то Божият син е дошъл на Земята поне 10 години след смъртта на жестокия цар Ирод. И в годината на смъртта си трябва да бъде на не повече от 27 години. Защото самото преброяване е проведено през 6-та или 7-ма година след новата ера. Както и да се пресмята, излиза, че годината на Рождество Христово, от което практически целият днешен свят изчислява времето, не е вярна. Или Христос се е родил при цар Ирод и тогава няма нищо общо с преброяването на Квириний. Или пък, ако е роден по времето на Квириний, то тогава цялата история с избитите от цар Ирод невинни деца увисва.

По-внимателен анализ на Писанието ясно показва, че 25 декември е малко вероятна дата за Христовото рождение. Две са причините за това:

Първо, знаем, че във времето на раждането на Исус овчарите са пазели стадата си навън, на полето (Лука 2:7-8). Овчарите обаче не стоят по полетата през декември, тъй като в Юдея този месец е студен и дъждовен.

Според “Пълна енциклопедия на американските празници” описанието на Лука внушава, че Иисус може да е бил роден през лятото или ранната есен. Второ, родителите на Иисус отиват във Витлеем, за да се регистрират в римското преброяване (Лука 2:1-4). Подобни преброявания не са се провеждали през зимата, когато температурите често падали под нулата и пътищата били трудно проходими. Предприемане на преброяване при такива условия би било в разрез с поставената цел.

Защо все пак 25 декември се налага като дата на Рождество, макар да е почти невероятно да е точната? Според посветени в тайните на битието Христос се „ражда”  на този ден, тъй като датата вече е била известна сред езическите религиозни празници като рожден ден на Слънцето. Именно на днешното Рождество римските легионери празнували бог Митра.

Всъщност идеята да се празнува Рождество Христово на 25 декември се налага едва през IV век. Цели три века след раждането на Иисус никой не е знаел, а и не се е интересувал от точната рождена дата на Месията. Нищо чудно - в древността рождените дни по принцип не са били важни, не са се празнували и никой не се е стараел да ги запомни. Важна е била датата на смъртта.

източник: arhiv.marica.bg

Статията е прочетена 791 пъти
Назад към брой 146Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024