Произходът на Коледа в брой 146

Произходът на Коледа
Категория: История

Мнозина смятат празника за християнски, но истината е по-сложна и интересна Коледа, Исус и християнството - кога е роден Исус?

В противовес на масовите представи различните елементи от традицията всъщност се простират доста по-назад във времето от две хилядолетия.

Най-ранната история на Коледа се състои от езически (нехристиянски) ритуали за плодовитост и практики, които предшестват Исус с векове. Повечето от традициите, които се свързват с празника, всъщност нямат нищо общо с християнството - включително украсяването на коледни дървета, коледуването и дори раздаването на подаръци.

Но все пак не е ли Коледа времето, през което Исус е роден?

Новият завет не дава конкретна дата или година за неговото рождение. Първата година е определена от Дионисий Екзигус, скитийски монах, който е абат на римски манастир. В римско, предхристиянско време годините са се броели според ab urbe condita, или „основаването на града” (като се има предвид Рим). Рим е основан през 753 г пр. н.е., така че годината, която считаме за нулева, би била 753 a.u. Но Дионисий Екзигус, използвайки за основа на своите изчисления римската история, установява, че Исус е роден през 754 a.u. Евангелието от Лука обаче датира раждането по време на живота на Херод, а Херод умира през 750 a.u., или 4 години преди годината, на която Дио­нисий твърди, че се е случило раждането.

При всички положения е твърде невероятно Исус да се е родил през годината, която считаме за нулева.

Джоузеф Фитзмайър - професор в Католическия университет на Америка, подкрепя тази идея:

„Въпреки че годината на рождението не е известна със сигурност, то не се е случило през 1 г. от новата ера. Християнската ера, за която се предполага, че води началото си от рождението на Исус, се основава на погрешни изчисления от Дионисий Екзигус, направени през 533 г.”

Но какво да кажем за конкретната дата? Ирен (130-202 г.) смята, че зачеването се е случило на 25 март във връзка със Страстите, като рождението е девет месеца по-късно, на 25 декември. Библията не споменава за датата, но препратките в нея подсказват, че вероятно то не се е случило през зимата. Причината е, че това е датата, на която римляните са празнували зимното слънцестоене.

Римляните и Коледа

Римляните първи въвеждат сатурналиите, кои­то представляват едноседмични празненства, случващи се между 17 и 25 декември.

През този период съдилищата са затворени и римският закон диктува, че никой не може да бъде наказан за увреждане на собственост или нараняване на хора по време на празненствата. Случващото се на тях често включвало насилие, изнасилвания и дори човешки жертвоприношения.

Друга интересна традиция е езическият обичай, познат като коледуване, или пеенето от врата на врата. Докато богатата част от обществото организирала пирове, по-бедните се събирали и пеели по вратите на различните домове, като хората обикновено им давали храна и (в по-редки случаи) напитки.

Често се е случвало също така хората да се събират на групи и да пеят голи по улиците.

С изминаването на първите няколко века от новата ера християните решават да привлекат повече езичници към религията, които изповядват, и затова опитват да включат по някакъв начин сатурналиите в християнството.

Единственият проблем е, че в тях няма нищо християнско. Поради тази причина се приема единствено тяхната крайна дата - 25 декември.

Тъй като сатурналиите са били централен празник в Древен Рим, е трябвало на датата да се придаде важност - и се решава да се ознаменува като Рождение Христово. Това е хитър политически ход, който успява да привлече нови последователи към религията.

„За да осигури масово честване на годишнината от рождението на Спасителя, като го поставя на тази важна дата, Църквата тихо се съгласява празникът да се празнува малко или много по традиционния начин”.

Римляни и християни

Ранните християни научават много от римляните. Но римляните всъщност не са изобретили много - те изучават и адаптират наличното в други общества. Ранните християни се опитват да направят същото. Те искат да привлекат колкото може повече хора, но в същото време осъзнават, че хората не се отказват с лека ръка от неща, кои­то са правили с течение на поколения. Затова те се опитват да включат тези езически остатъци в ранната религия.

източник: nauka.offnews.bg

Статията е прочетена 900 пъти
Назад към брой 146Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024