Биодинамична характеристика на октомври 2018г в брой 144

Биодинамична характеристика на октомври 2018г
Категория: Екология, здраве

Колеги, това е последната характеристика и календар за настоящата година. Ще направим пауза до месец февруари 2019 г. През зимните месеци планираме задачите  в стопанството за  новата  земеделска година, а всеки хубав ден от ноември и декември  използваме за най-важната работа - подготвяне и садене на овощни дръвчета и лози.

Какви са прогнозите ни за климатичните особености на месеца според динамиката на планетите и позициите им в зодиакалните съзвездия?

Прогнозираме хубави за сезона начални дни. Чувствително увеличение на температурата, но с много дъжд и вятър. След 19-и бързо спадане на температурата и около нас ще се любуваме на панорамата на истинската есен. След 25-и много колебания и явно напомняне какво следва през ноември. Ще има мъгли и често студени валежи.

Началният период на пълен цикъл на Низходяща Луна ни дава възможност за изпълнение на първата ни задача - садене на овошки и лозички и подготовка на нови дупки. Заедно с това тук са и най-добрите дни за използване на готовия компост. Това са дните на Девата - 7, 8, 9 и 10. Достатъчни да подадем компост на всички лехи и да заложим в дупките на дърветата и на лозите. Това е основното есенно торене, когато залагаме 75% от нужното подхранване.

За да я приключим с компоста, ще отбележим, че са налични и много дни за работа с компостната купчина - прехвърляме, овлажняваме, залагаме подобрители и в края на месеца правим "шапка" и покриваме за предпазване от преовлажняване.

В периода на  Възходяща Луна  от 15 до 29 прибираме, съхраняваме и преработваме това, което сме отгледали като добра реколта. Напомням още един път, че само кореноплодните се прибират при Низходяща Луна.

Всички освободени площи и лехи засяваме с растения за зелено торене. Това е и времето за сеитба на житни култури.

Най-доброто време за засаждане на луковичните цветя е 11 октомври,  като предварително на лехите сме заложили напълно зрял компост. В неблагоприятните дни почиваме след успешната работа.

Успех, колеги!

Статията е прочетена 566 пъти
Назад към брой 144Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024