Корените на 1-ви май нямат нищо общо нито със Съветския съюз, нито дори с Русия... в брой 139

Корените на 1-ви май нямат нищо общо нито със Съветския съюз, нито дори с Русия...
Категория: История

Странно или не обаче, корените на празника и това защо той се отбелязва на 1-ви май нямат нищо общо нито със Съветския съюз, нито дори с Русия или която и да било страна, често асоциирана със социализма.

Зараждането на празника ни отвежда в края на 19-и век, далеч далеч от Европа – в САЩ. Именно в капиталистическа Америка през този период работниците се борят за намаляване на работния ден и цялостно подобряване на условията на труд.

Това обаче няма как да се случи без серия от протести и стачки, които да докажат готовността на работниците да защитават своите искания.

На 1-ви май 1886 г., в САЩ, Чикаго, профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 хил. работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След няколкодневни протести полицията в крайна сметка разпръсква протестиращите с цената на над 200 ранени и поне четирима убити.

Останалата част от света наблюдава това, което се случва в САЩ, и решава да покаже, че и тя подкрепя исканията на американските си „колеги“. Вследствие на това навсякъде започва масирана организация в защита на работниците и протест срещу случилото се в Чикаго.

През 1889 г.  в Париж, учредителният конгрес на Втория интернационал, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в САЩ. През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир. “Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“. Така, логично, от началото на 20-ти век, работници и профсъюзи отбелязват Деня на труда и работническа солидарност на 1-и май.

Първият опит за честване на 1 май у нас е през 1890 г. от Топографското дружество. Празникът  получава официално признание  едва през 1939 година. След промените, извършени на 9-ти септември 1944 година, Денят на труда става един от най-тачените и почитани празници в България. След края на режима през 1989 г., Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Статията е прочетена 1356 пъти
Назад към брой 139Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024