Честит юбилей, г-н Вангелов! в брой 137

Честит юбилей, г-н Вангелов!
Категория: Сърцето, душата

Честит 90-годишен юбилей, г-н Вангелов! От името на Клуб за поезия и музика "Света София, Вяра, Надежда и Любов" при читалище "Райко Алексиев" - София, с обич и благодарност ти пожелаваме по случай твоята 90-годишнина здраве и творчески поетични успехи!  Желаем ти още дълги години да ни водиш по стръмните, но красиви пътеки на поезията.

Книгата "Кратко пособие на поета", написана от теб и сина ти Петър Вангелов, за нас е учебник, в който са изложени закономерностите на красивата поетична мерена реч.

Издадената през 2017 г. стихосбирка "Възход и падение", стъпалата, очертани на корицата, са символи, отразяващи твоя и нашия път към върховете на поезията.

Аз бих казала, че си роден под щастлива звезда - 15 март 1928 г. , в с. Камен, Великотърновска област. Завършил филологическия факултет в Софийски университет с втора специалност психология, ти си се оформил като човек с висок патриотичен дух, с нравствени добродетели, проявени в работата ти като учител, директор на училища, инспектор по просветата, инспектор в Министерството на културата - с общ 46-годишен трудов стаж.  В издадените от теб книги "Размисли и вълнения", участвал със своите стихове в четири алманаха, издадени от клуба в "Куатроантологията", книгата "Възход и падение", печатал си и печаташ статии по обществени и морални проблеми като "Възвание до ЮНЕСКО при ООН, Нравствената трагедия на човечеството, Къде се крият общите древни корени на любовта между българския и руския народ и над 200 стихотворения ти си наш вдъхновител.

На добър час, учителю!

Желаем ти още успехи по отговорните стъпала на живота и творчеството!

Райна Минкова, зам.-председател на Клуба за поезия

 

Възкресението на Исуса

Аспарух Вангелов

Възкресението е Висша тайна,
за науката е още незнайна.
Възкресението победи смъртта,
че смъртта не е вечността.

Може ли Човек днес да възкръсне
синджирът адов да прекъсне
Човек физически не е вечен,
той и духовно не е човечен

води войни, граби и убива
и Природата дори затрива...
Човекът трябва да се прероди
от грехове да се освободи.

Възкресението сега за Човека
е мечта желана, но нелека -
то символ е за духовно прераждане
и символ за духовно израстване.

Човечеството може да възкръсне,
ако войните изцяло прекъсне,
ако любовта като ближни възроди,
ако мир, обич, щастие утвърди!
24 май 2015 г.

Статията е прочетена 644 пъти
Назад към брой 137Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024