Биодинамична характеристика на март 2018г в брой 137

Биодинамична характеристика на март 2018г
Категория: Екология, здраве

Навлизаме в най-важния месец, от чийто старт зависи цялата земеделска година. Имаме няколко много важни задачи, които трябва да решаваме целенасочено във времето и мястото.

Подредбата на планетите в зодиакалния пояс ни предсказва за по-студен и влажен от нормалния дебют на месеца. Но все пак има надежди за повече светлина от Юпитер и топлина от Сатурн, на който ще помага и Марс след 15 март.

Тенденция за пролет ще усетим около 6 и 7, но с чести промени. Още по-крайни промени ще настъпят  около 16-19 с по-ниски температури в планините и северните райони на страната. Краят на месеца се очаква сравнително топъл (пролетен),   но със студени нощи.

Рязането и саденето започваме веднага в дните на Низходяща Луна - използване на  топлинните и светлинни съзвездия до 12 включително, същото правим и от 25 март, като пропускаме 26 и 27.

Ако не е направено ранното пролетно пръскане на овошките,  използваме дните на Възходяща Луна от 12 до 24 март. Сега е добре да използваме колоидна сяра 1:400 с по-голямо внимание към прасковите. При недобра защита влажното начало на март ще активира аскоспорите  на къдравостта. Обливайте пъпките и по-високите клонки добре.

Свободен ден от този период ни е необходим за приготвяне на пастата за обмазване на стеблата и дебелите клони  на овошките. Не пропускайте базалтовото брашно. То е важно  и се подсигурява лесно. Следва отваряне на чашите на дърветата, разрохкване с добавяне на компост, поливане с биопрепарати за  активиране на почвените бактерии, мулчиране с органични материали - каквито имаме... Също и под редовете на лозите - ивицата не по-малко от 100 см, по 50 см от двете страни, леко вдлъбната. Също мулчираме добре от двете страни пътеки за пръскане 40-50 см и при широко междуредие от 300 см остава леха от минимум 100 см.

В дните 17, 18 и 19  засяваме смески за зелено торене. Сега можем да отдъхнем. Дано сме успели на 6 и 7 да боднем за вкореняване няколко върбови резници. Сега ще направим същото, само че на 28 и 29 между паузите за садене на дърветата. Ако сме успели да засадим между лозите фацелия, лупина, елда, фий и детелина значи сме помислили и за пчелите.

Достатъчни са ни и дните за работа с компостната купчина. По-голямо внимание към 2, 3, 4, 5, 30, 31 - най-добрите за подхранване. При добре узрял компост сме решили пролетното стартиране на растенията с максимална сила. 

От работа в градината изключваме сложния възел на Меркурий - 5 март, на Марс - 16 март, както и струпването на Лунния Перигеи и Възел на Меркури - 5 март, на Марс - ! 6 март, както и струпването на Лунния Перигей и Възел - 26 и 27 март - имаме нужда и от почивка! Не трябва да пропускаме пролетното равноденствие, което настъпва с навлизане на Слънцето пред знака на Овена - 20 март 18 часа и 16 минути.

Спорна работа на всички добри стопани!

Чичо Митко

dimitarstoyanov@mail.bg

Статията е прочетена 588 пъти
Назад към брой 137Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024