Българите в началото на XII век създават първия университет в Европа в брой 137

Българите в началото на XII век създават първия университет в Европа
Категория: История

Българите в началото на XII век създават в Болоня, далеч преди Оксфорд и Кембридж, първия университет в Европа - „Университато Булгаро” - 1119 година. Тук е чел лекциите си изключително надарения болонски юрист - Булгаро де Булгарис, наречен Златоуст, за когото може да се чете в Италианската енциклопедия.

Площадът пред къщата му се нарича ”Площад на Българина”. Там могат да се видят фамилните гербове на Алцеус Булгарини и на Асканиус Булгарино от Сиена. В пълна независимост от черквата, там се учат 10 000 студенти от цяла Европа, за сравнение в Кембридж, основан СЛЕДВАЩИЯ век, учат 5 000. Магнетизмът му привлича мастити представители на европейската култура като Томас Бекет, Данте Алигери, Еразъм Ротердамски, Николай Коперник.

В двора на Болонския университет има църква, която се казва „Света Мария на българите. Университетският параклис и до днес се нарича „Санта Мария деи Булгари”.

Близо до Милано до преди век е имало графство, което се казва Булгария.

Капелата Санта Мария де Булгари, се намира в палата Аркиджиназио в Болоня. Той е първият университет в града построен през 1562г., но като университетски център в Болоня датира от XI век и е първият в света. От тогава, в продължение на пет века, учебните занимания се провеждали в домовете на преподавателителите или в сгради нарочно взети под наем за това. В същност, Капела деи Булгари е построена на мястото на църква намирала се до дома на прочутия юрист Булгари - роден през първата половина на XII век. В този дом, той преподавал и раздавал правосъдие, позовавайки се на Римското право приложено в съвременните за тогава условия. Неговите съдебни решения имали законодателски принцип. Наричали го „Златоуст“, заемал и длъжността имперски викарий на Болоня. 

Именно за това, че бил извънредно важна личност, мястото където живеел наречено „курия“ било на неговото име „Булгари“ или „Курия Булгари“. Във връзка с това и самото му име, аналите припомнят, че като глосатор, както наричали в болонския унивeрситет специалистите по римско право през средновековието, неговите законови интерпретации са обозначени с Булгаро, Болгаро или Бургаро или само с буквата „Б“. Малкото запазени исторически източници доказват, че е родом от Болоня. Произходът му обаче е неизвестен. Потънал някъде в историята, се предполага, че не произлиза от знатните италиански фамилий Булгаро. Независимо от това, историците го описват като човек с аристократичен нрав, умеещ да прави разлика между право и морал или между това, което едното забранява, а другото позволява.

Булгаро се женил два пъти. От първият си брак имал много деца, но повечето от тях починали преждевременно. От втория си брак с Имелда не е имал наследници. Починал през 1167г., като оставил на поколенията много полезни решения и ръкописи от юридически и обществен характер. И разбира се, мистерията около произхода и името си Булгаро, което остава във времето с мястото където той живял в центъра на Болоня и наследено от малката църква. Разрушена частично от бомбардировките в края на Втората Световна война, Капела Санта Мария деи Булгари успява да съхрани част от великолепните стенописи от XVI век на местния художник Бартоломео Чези определени като „История на живота на Богородица“. Чудо спасява от бомбите стенописа от края на XVI век представящ над олтара Благовещение, дело на фламандския художник Денис Калверт.

Капелата Санта Мария деи Булгари по принцип е затворена за посещения. В нея се извършват само погребални обреди на изключително заслужили професори от местния университет. Неизброими са туристите от цял свят уловили мигът, увековечен в книгата за посещения.                       

tsvetakirilova.blogspot.bg

Статията е прочетена 2168 пъти
Назад към брой 137Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024