Биодинамична характеристика на февруари 2018г в брой 136

Биодинамична характеристика на февруари 2018г
Категория: Екология, здраве

Както ви обещах в края на 2017 г., нов календар ще имате за м. февруари. Независимо от климатичните условия през януа­ри започваме новата  земеделска година.

Планираните дейности  през зимата  трябва да изпълняваме независимо от непредсказуемото бъдеще. Да твърдим за 100% вероятност на предсказанията, какво можем да очакваме през февруари от подредбата на планетите и импулсите на съзвездията? В началото на месеца се очаква да имаме истинска зима, но след това от топлинните и светлинни влияния на Сатурн, Плутон, Юпитер и Венера ще имаме  една променлива температурна крива. Непредсказуемото  влияние на Меркурий след завръщането си в своя „дом“ - знакът на Козирог и двете си ретроградни  завръщания ще носи непредвидими промени.

Със слънчевото затъмнение на 15 с максимум в 22,53 ч., независимо че няма да се вижда от нашата страна, също трябва да се съобразяваме.

По-обобщено, повече дни през месеца нормално студени за периода. До 9.02. превалявания от сняг особено на по-високите места със студени нощи. От 10 до 25 поледици, причинени от рязкото понижение на температурата особено около 12. Около 17 -  много мъгла, скреж, лек снежец в планините. Най-много сняг се очаква около 20, 21, а след 26 по-студено и скреж с поледици на по-високите места. Всичко това ни подсказва, че  трябва да сме много активни и динамични, да не пропускаме всеки добър ден и дори час. Поради това да степенуваме задачите си по важност:

- след ритуалното зарязване на лозята на св. Трифон започваме активна резитба на  овощните дръвчета и лози,  а точното време е Низходяща Луна, дни - плод и цвят - 1-12 и 25-28 февруари. За тези, които са си помогнали с частична лятна резитба, дните са достатъчни;

- подготвяне на дупки и канали за  дървета, храсти и лози. При готовност в добри дни можем и да засаждаме по-активно през март.

- ранно пролетно пръскане  и обмазване на дръвчетата с пастата на Мария Тун. Тези, които са ползвали есента бордолезов разтвор, сега следва Колоидна сяра 1:400. Особено внимание на прасковите за предпазване от къдросване - хубаво обливане на пъпките.

Февруари е точното време за засяване на семена на ранни зеленчуци - домати, патладжани и пипер. Подсигурете топлина за поникването им и след това доб­ро осветление. Подходящо време е 12, 13 до обяд, 16-ти до 15 часа, 17, 21, 22 до 13 часа.

При Възходяща Луна режем резници  от върба за пчелна паша и зелена ограда, които ще засадим през март.

Сега имаме хубави дни за реа­лизиране на готовия компост - 4, 5, 6, 7, и 26 старателно подхранваме почвата и леко  заравяме в земята. За работа с купчината подходящи са: 13, 14, 15, 16, 17, 23, 24, 25.

Непременно посетете пролетното изложение на панаира в Пловдив (започва на 21), където ще намерите  качествени семена, фиданки и лозички.

По всички въпроси пишете на електронната ни поща, а който има Календара на Мария Тун на български, внимателно да чете написаното  пред и след месечните бланки.

Успех!

Чичо Митко

Dimitarstoyanov@mail bg

Статията е прочетена 589 пъти
Назад към брой 136Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024