Не мога да спася България, дори Украйна, ако не изплуват сами в брой 135

Не мога да спася България, дори Украйна, ако не изплуват сами
Категория: Сърцето, душата

Не мога да спася България, дори Украйна, ако не изплуват сами, изчезват, много жалко…

Руският президент Владимир Путин в откровено интервю за частната телевизия УРТ буквално разби всички митове за имперската политика на Русия и за това към какво тя се стреми. Най-интересната за нас част беше свързана с външната политика. Той бе попитан как ще възвърне руското влияние на Балканите и в граничните на самата Русия страни.

„Вижте, това в момента е невъзможно, а и не ни е необходимо. Изискваните ресурси са огромни, и е далеч по-разумно да ги инвестираме в собственото си развитие. Не мога да спася България, Румъния или дори Украйна. Факт е че тези страни загиват, но Русия не може да хвърля прекомерни усилия за тях. Имаме 140 милиона народ, за който трябва да се грижим, както и територия 50 пъти по-голяма от тяхната. Това ни е приоритетът.“ – каза Путин.

Изненадана най-вече от споменаването на Украйна, водещата поиска допълнителни пояснения. Тя каза, че в Украйна 40% от населението са руснаци и настоящото разсипване на страната от Запада фактически вреди на руската нация.

„Да, така е, милиони руснаци страдат от събитията в Украйна. Но разберете ме, атаката не е срещу нея, а срещу съществуването на Русия изобщо. Трябва да спасим първо Русия, а след това всеки друг. Без Русия няма как да помогнем другиму. Може би след 50 години ще имаме ресурс да помогнем на Украйна или на Балканите. Но дотогава не е ясно те ще съществуват ли изобщо.“ – отговори Путин.

Малко по-късно по въпрос за икономиката отново стана дума за България. „Същата политика, която разрушава Източна Европа, бе приложена и в Русия. Знаете каква варварска приватизация се случи, как се създадоха олигарсите, как бяха разграбени петролът, газът, металите. Знаете неолибералите, които превзеха медиите и обществото. Знаете разрухата в образованието. Всичко това се случи не само в България или в Киев. То е случи и в Русия. Дори в момента не сме се преборили. При нас процесът изглежда като едва-едва обърнал се. И трябва този крехък обрат да се развие. В Източна Европа е неспасяемо без огромна външна намеса. Икономиката ще продължи да се разпада, населението да емигрира, държавите да се обезлюдяват. А гледащите към Русия за спасение, ще бъдат разочаровани. Ако тръгнем да им помагаме, може да убием себе си.

* * *

„Какво е бъдещето за тези страни тогава“ – бе последният въпрос.

„Не знам, всеки народ сам си кове историята. В Русия виждате, че бяхме дори по-заразени, но се пробудихме. Вероятно е възможно и там нещо да се промени. Трябва сами да го направят. Ако стане – добре, ако не стане – нека се радваме поне на вече постигнатото – Русия е спасена и ще запази поне спомена за тях…“ – завърши президентът.

Статията е прочетена 653 пъти
Назад към брой 135Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024