Чудесата в манастир „СВЕТИ НЕКТАРИЙ” на остров ЕГИНА в брой 134

Чудесата в манастир „СВЕТИ НЕКТАРИЙ” на остров ЕГИНА
Категория: Сърцето, душата

Остров Егина се намира в Средиземно море, на 27 км от Атина. До него се стига за 1 час с ферибот от пристанище Пирея, като пътуването е комфортно и много приятно.

Островът има формата на сърце и  е един от най-гелемите гръцки острови. Известен е от най-дълбока древност с храма-светилище на бог Аполон, а по-късно като родното място на Платон. Тук в древността са изсечени първите сребърни монети в света. Населението на остров Егина е пръснато в няколко градчета и села, като основният поминък на острова е отглеждането на шам фъстък и целогодишен туризъм.

Остров Егина е красив, спокоен и уютен през месец ноември, когато го посетихме. Сред забележителностите на острова са останките от храма на Аполон, Археологическия музей, църквите и манастирът „Свети Нектарий”.

манастир свети Нектарий, остров Егина  На 9-ти ноември православната църква почита паметта на най-обичания съвременен светец и чудотворец – Свети Нектарий Егински. Светецът е роден през 1846 г. в Силиврия, Тракия / днес  град Силиври  на Мраморно море, на 69 км от Истанбул, Република Турция/ с името Атанасий Кефала. Поради бедност в многолюдното си семейство, още на 13 годишна възраст заминава да работи в Цариград в тютюнева фабрика. Случаен търговец видял, че собственикът го бие и тормози и го взел със себе си за работа в магазин. Атанасий започнал да ходи на училище и църква и след като се изучил заминал да работи като учител на остров Хиос. Имал желание да стане монах и през 1877 г. е ръкоположен за дякон с името Нектарий. Живял е в Атина и Александрия. Завършил е Богословски факултет и през 1889 г. е хиротонисан за Пентаполски епископ. Става жертва на клевети от завистници в църковните среди, които виждали в негово лице заплаха за собствените си амбиции относно патриаршеския трон. Бил е преследван и прогонен в Атина, оставен без работа и в крайна мизерия. След много перипетии и тормоз от интриганти и врагове, най-накрая през 1891 г. Нектарий бил реабилитиран и  започнал  да преподава в семинарията в Атина през 1894 г. След пенсионирането си през 1908 г. се оттегля в изоставен манастир на остров Егина. Именно тук се проявяват първите свидетелства за неговата святост – лекувал с молитви и славата му се разнесла из цялата страна, което отново навлякло озлоблението на враговете му. Подложен бил на гонения и труден живот, а неговият манастир не бил узаконен приживе. Починал е през 1920 г., като тялото му останало нетленно 30 години. Безброй чудеса се извършват до днес по неговите молитви. Многострадалният Нектарий е един от най-големите съвременни църковни автори и богослови, канонизиран е за светец  на 20-ти април 1961 г.  и е най-обичания гръцки светец.

Мариана Праматарова - манастир свети Нектарий, остров ЕгинаВ двора на красивия и нов манастир „Свети Нектарий” на остров Егина има аязмо с лековита вода, а в саркофаг са мощите на светеца, за които се твърди, че помагат за излекуване от най-страшни болести и безплодие. Манастирската църква „Света Троица” е огряна от лъчите на полилей с интересна история, в която се разказва, че пътник носел полилея за друг манастир в един от гръцките острови, но на пристанището в Пирея изпуснал кораба, а по онова време корабите за островите били на 10 дни веднъж и когато се чудел какво да прави някакъв местен му съобщил, че на остров Егина търсят полилей и нямат средства да си го закупят, а корабът  идва. Тогава пътникът занесъл полилея в манастира на остров Егина. Миряните твърдят, че стоенето под този полилей има чудотворно действие. Новата църква в манастира „Свети Нектарий” е просторна,  с красив иконостас от дърворезба.

Чудесата продължават да се случват тук. През 2001-ва година жителите на остров Егина пишат писмо до владиката да им изпрати свещеник, който да им отслужи литургия за предстоящия Великден, за да могат и те да посрещнат християнския празник подобаващо. Владиката попитал няколко от свещениците дали могат да отидат, но всички отказали  с мотива, че са ангажирани вече. Така никой не отишъл на острова, но след Великденските празници владиката получил ново писмо от жителите на Егина, в което му благодарели за свещеника, който им изпратил, като пишели, че по-благ, по-добър и по-праведен отец никога не са срещали. Владиката отново попитал свещениците кой е ходил в Егина за Великден и  те му отговорили, че никой не е бил там. Тогава владиката стегнал ескорта и отпрашил със свитата си по прашния път към манастира в Егина, за да провери лично в манастирския дневник кой е  свещеника, от когото са толкова доволни миряните, защото според църковните закони, свещеникът дори и един ден да е служил някъде се записва в църковната книга. Влязъл в манастира владиката и се отправил веднага  към олтара, взел дневника  и го изпуснал от ръцете си падайки на колене, след като прочел написаното с красив почерк:  „Цяла седмица служил в това село Нектарий, Митрополит Пентаполски”. 

  Болни и страдащи търсят утеха и изцеление при мощите на светеца и  разказват, че чудесата се случват. Свети Нектарий Егински е наричан „Светецът на века”.

  У нас на български език е издадена книгата на Свети Нектарий Егински  „Опознай себе си” с безценни нравствени съвети за човека, стремящ се към Божията благодат. Книгата е ценен наръчник за себепознанието, а в Калоферския девически метох се съхраняват частици от мощите на Свети Нектарий.

Мариана Праматарова

Остров Егина, ноември, 2017 г.

Статията е прочетена 2481 пъти
Назад към брой 134Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024