Войната в документи в брой 134

Войната в документи
Категория: Изкуство, култура

При тържествена обстановка директорката на историческия музей в Лом Даниела Замфирова направи кратко експозе:

- За нас е удоволствие да сме домакини на колегите от Държавен архив Монтана, с които от години имаме ползотворно сътрудничество и днес ни гостуват с изложбата „Войната в документи”. Сред нас тази вечер са г-жа Ангелина Емилова - началник отдел Държавен архив Монтана и г-н Мариян Замфиров - старши експерт.

През тази година отново отбелязваме 100 години от участието на България в Първата световна война, като чрез настоящата изложба ще имате възможност да видите това историческо събитие по различен начин. През Първата световна война огромно значение има и участието на гордостта на ломчани - 15 пехотен ломски полк и Втори конен полк „Княгиня Мария Луиза”.

В паметта на поколенията ще останат многобройните жертви, подвига на храбрите български войници, на славните генерали и офицери, проявили изключителен героизъм в тежките боеве при Тутракан, в Македония и за освобождението на Добруджа, в Дойранската епопея.

Настоящата изложба ще представи г-н Мариян Замфиров. Изложбата е посветена на всички знайни и незнайни войни от регион Монтана, участвали в Първата световна война. Целта на изложбата е чрез документи, съхранявани в Държавен архив - Монтана да се напомни на обществеността техните имена, вписани в Пантеона на безсмъртните, да се отдаде почит към българския войник от Фердинандско, Ломско и Берковско.

Преклонение пред делото на българския воин и съпричастност към изявата с присъствието си изразиха представители на държавни и общински институции, приятели на архива, граждани от Монтана.

В изложбата, на 16 табла, са експонирани 96 документа, от които 55 броя снимки. Два документа са от фондовия комплекс на Държавен архив - Ловеч и два от личния архив на г-н Жори Томов от с. Септемврийци. Останалите документи, включени в изложбата се съхраняват в Държавен архив - Монтана в учрежденски и лични фондове, сред които архивните фондове на общинските управления - гр. Фердинанд, селата Люта (Владимирово), Бойчиновци, Горна Гнойница (Септемврийци), Превала, Бели мел; читалище Берковица и с. Мала Кутловица; областен съд - Лом и др., в личните архивни фондове на Дико Илиев, Димитър Бонев, Иван Кръстин, Христо Михайлов, както и в 2 частични постъпления.

В изложбата е показан манифестът, изпратен с телеграма до околийския управител в гр. Фердинанд за оповестяване на населението; проследени са моменти от мобилизацията и реквизицията на територията на региона; както и военните действия в първите дни, след включването на страната ни във войната.

Акцентът в изложбата е върху самите участници във войната от Монтана регион. На 5 от таблата са експонирани снимки, писма, лични документи на войници.

В изложбата могат да се видят и писма от домакина на 6-и пехотен Търновски полк до кметовете на селата Мърчево, Люта (Владимирово), Портитовци и Кобиляк, с които уведомява за изпратени парични суми, полагащи се на убити войници, за да бъдат предадени на семействата им; списъци на загинали; снимки на военнопленнци.

В края на изложбата е отделено място на документи, които отразяват преклонението пред паметта на героите, документи за изграждането на възпоменателни паметници и паметни плочи в знак на признателност.

С особено вълнение и интерес посетителите разгледаха изложбата и коментираха експонираните документи.

За спомоществувателство и съпричастност към изявата, Държавен архив - Монтана удостои с благодарствена грамота Община - Монтана и Художествена галерия „Кутловица”- Монтана.

Гости на изложбата бяха кметът Пенка Пенкова, общинските съветници, библиотекарите, учители, ученици и много граждани.

Текст и снимки: Георги Петров, журналист от Лом

Статията е прочетена 633 пъти
Назад към брой 134Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024