Пета юбилейна изложба на медална скулптура на журналиста Георги Петров от Лом в брой 134

Пета юбилейна изложба на медална скулптура на журналиста Георги Петров от Лом
Категория: Изкуство, култура

При тържествена обстановка в голямата зала на историческия музей  в Лом, директорката Даниела Замфирова откри изложба на медална скулптура от ордени, медали, плакети, значки и спортни купи която се посещава на 75-годишният юбилей и 55 – години журналистическа дейност на политика, общественик и журналист Георги Петров.

Кратка експозе за автобиографията на Георги Петров направи историчката от музея Бисера Дамянова.

Подредени са тематично над 1000 експонати, знаци на градове, исторически личности, култура, спорт, промишленост и др. Такава изложба в днешно време е изключителна рядкост.

Георги ПоповВ своето приветствено слово към присъствуващите и гостите Георги Петров каза: „Имах щастието да бъда сред основателите на първото Нумизматично дружество „Поломие” в Лом, да общувам с колеги нумизмати  от крайдунавските градове от Видин до Силистра и от цялата страна. И така в продължение на десетки години  направих една сериозна колекция, част от която показвам сега.” , -каза Георги Петров при откриването на изложбата.

Журналистът и общественик Георги Петров обогати своята колекция с първия златен медал за България  и други няколко отличия, които му връчи примата на  българската художествена гимнастичка Мария Гигова за дългогодишната им чиста дружба. Журналистът бе удостоен и с плакет „За хората с добри сърца” от фондация „Помогни на нуждаещите се” и наградата на Международната академия по журналистика и ЕВРОПРЕС  връчена от директора на двете институции Георги Найденов. Политикът журналист получи и наградата „Златното перо” от СБЖ връчена му от доайенът на българската журналистика Величко Хинов.

Алексей Алексиев зам. Председател на Агенцията за ядрено регулиране  София му връчи поздравителен адрес  и плакета 60 години АЯР.

Поздравителен адрес получи и от председателя на съвета на директорите  от АЕР Козлодуй Симеон Симеонов и от началника на МВР полковник Монов.

Председателката на българо-швейцарското дружество в Лом, Зоя Апостолова му връчи, цветя, поздравителен адрес и плакета Луи Айер 1991 – 2017г.

Най-сърдечно бе поздравен от Николай Светлев от в-к Минаха години, от Александър Николов бивш директор на АЕЦ – асистент в института по ядрена енергетика София, от  зам. областния управител на Монтана Цветко Цветков, от председателя на сержантите и офицерите от запаса и резерва в Лом – полковник Асен Горанов, от кмета на гр. Лом Пенка Пенкова, от гостите на изложбата  Донка Лулчева и Цеца Грозева ръководители на художествена самодейност от гр. Стрелча. Присъстваха много граждани и гости на изложбата.

Петата по  ред нумизматична изложба на Георги Петров е по повод 75-годишния юбилей и 55-годишна журналистическа дейност. Роден е в легендарното село Медковец. През 1959 год. успешно завършва Техникумът по строителна керамика Попово. След казармата завършва Педагогически институт и преподава Технология на III и IV курсове в керамическия техникум Попово през 1967г. се завръща в Лом и започва работа в Керамичния завод като технолог, а в последствие и като директор на предприятието. В продължение на 12 години е самодеен актьор в ломския театър на ОБНЧ „Постоянство” Лом при режисьорите Петър Николов и Леонтина Ардити и участва  в 12 постановки. По решение на тогавашното ръководство на града е изпратен във военна школа по гражданска отбрана – София, която завършва успешно и е назначен за началник щаб на гражданската отбрана в комплекса  Опитна станция Лом.

 Първата си статия написва  на 19 години във вестник „Граничар” и така 55 години до днес активно сътрудничи на „Земеделско знаме”, Трета възраст”, „Втора младост”, „Минаха години”,,Септемврийско слово”, „Слово плюс” –Монтана и др. За 50-годиншият му юбилей е награден със златна значка на Националния съвет на ОФ от член на политбюро Пенчо Кубадински.

През 1982 г. започва работа в АЕЦ Козлодуй и активно участвува в строителството на V и VI енергоблокове, където е награден със златната значка на Кольо Фичето, отличник на министерството на строежите.

Работил е като работнически кореспондент на вестник „Труд”, Българското радио и Телевизия, където всекидневно е съобщавал за монтажа на отговорните съоръжения като реакторите, лепеските, парогенераторите, дизелгенераторните станции, транспортния коридор и други.

Като журналист е публикувал над 2800 статии, репортажи, очерци и информации. Взел е участие при проверки от агенция „МАГАТЕ” на блоковете, които имат отлична оценка на световно ниво за качество и безопасност, но поради влизането Ни в Европейския съюз блоковете са спрени и закрити.

След пуска на двата хилядника е назначен в АЕЦ-експлоатация, в отдел Ядрена безопасност в центъра за управление на авариите. За дългогодишната си дейност в АЕЦ е носител на наградите: медал „25 Години гражданска отбрана”, „Отличник на министерството на енергетиката” и др.

Гордост за юбиляра са неговите дъщери Милена и Красимира, зетьовете Васил и Кирил и внучките Грация, Полла и Румяна!

Текст и снимки: Любомир Замфиров, Лом

Статията е прочетена 849 пъти
Назад към брой 134Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024