Биодинамична характеристика на октомври 2017г в брой 132

Биодинамична характеристика на октомври 2017г
Категория: Екология, здраве

Това е последният календар  и характеристика за настоящата година. Ще направим пауза до февруари 2018 година. През зимните месеци ще обсъждаме теми и отговори на ваши въпроси и ще правим планове за новата година.

Засега най-важно е прибирането на реколтата от плодни и кореноплодни растения - съхраняването и преработването им. Дните са достатъчно и понеже гроздето вече е прибрано ще ни бъде по-леко. Напомням - плодовете от овошките винаги прибираме при Низходяща Луна в дни „плод“ и „цвят“, кореноплодните в Низхощяща Луна, дни-корен. Първите в двата периода 1-11 и 25-31, а вторите 12-25.

Вторият важен момент е началото за ползване на готовия компост. Подобряването и поддържането на почвеното плодородие започваме активно имено през октомври, като 2/3 от необходимия компост полагаме сега, а останалия през пролетта. Точното време като дни са: 12, 16, 17, 18, 19, 20 и 21 - дните, отбелязани в календара в кафяво. Дните в зелено са най-добри за работа с новата купчина компост. Свободните площи засяваме със смески за зелено торене или с житни зимни култури.

Най-добрите дни за засяване на луковиците  на пролетните цветя - минзухар, кокиче, нарцис и лале са светлинните дни с цветен импулс на Везни и Близнаци - 21, 11 и 12.

Зимният чесън и лук за зелено засяваме успешно в дни  на Дева „земя- корен“- 17 и 20.

Резниците от различни растения отрязваме в последния ден на Възходящата Луна 11 октомври и веднага в първия ден на Възходяща Луна - 12 октомври като залагаме  в земята или  в специални съдове за вкореняване.

Очакванията за месеца са:

- до 6 нормално за сезона време, сравнително топло, но с чести кратки промени.
- около 24 - студен вятър и опасност от слани.
- края на месеца - хладни и влажни дни.

Срещали сме и по-големи проблеми. Ще се справим!

чичо Митко

Статията е прочетена 576 пъти
Назад към брой 132Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024