Биодинамична характеристика на септември 2017г. в брой 131

Биодинамична характеристика на септември 2017г.
Категория: Екология, здраве

Настъпващият месец септември е първият есенен месец с голямо значение за прибиране, преработване и съхраняване на плодната реколта. Сега обаче проблемът е, че периода на Възходяща Луна е един и то в самото начало на месеца и в него са и трите неблагоприятни дни. Нужна е много добра организация и използване на всеки благоприятен ден, дори час. Да ги отбележим: 1, 2 до 19 часа, 5-6 след 10 часа, 9, 14 до 15 часа и 28 септември.

За кореноплодните не би имало проблеми, тъй като дните на дългата Дева са ни достатъчни.

Сега трябва да започнем и подготовката  на площи за сейтба на житните култури, които ще садим през октомври. За тях също са ни нужни дните на топлина и плод. Единствено благоприятни за ръжта са дните - корен.

Месецът е благоприятен за работа с компоста и е начало на есеното торене на почвата. Всяка есен залагаме 75% от готовия компост. Остатъкът от 25% - напролет. Имаме пет благоприятни дни от 19 до 23 включително.

Два са важните моменти през септмври. На първо място е есеното равноденствие – 22 в 23,03ч. когато слънцето влиза в знака на Везни. На второ място времето за изработване на компостния препарат от лайка в чаша от кора на лиственица - №503. Точното време е 20 септември от 3 до 11 часа - правим чашата, пълним и заравяме в градината до месец май. Да не забравим да оставим белег. Отгоре може да засеем житни култури. За технологията сме запозвавали.

Трудно е да предскажем времето за този месец, но по-обощено - много променливо. От 1 до 11 по-сухо от обичайното, почти без валежи но със силни бури на отделни места. От 12 ще усетим истинската есен в равнините и полетата. След 15 ще захладнее с понижение на температурите, но след това ще продължи типичната есен.

От 22 повече дъжд, понижение на температурите с мъгли в низините и около реките. На 29 и 30 повече дъжд по високите места и в планините.

Успех на всички!

Статията е прочетена 703 пъти
Назад към брой 131Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024