Изворът на нимфите в брой 131

Изворът на нимфите
Категория: Изкуство, култура

Изворът на трите нимфи е познат от древността – от митологията, вярванията, легендите, обичаите на местното население, свързани с култа към водата и плодородието. В Тракия релефите на трите нимфи са с разнообразна иконография. При римляните богините са известни като грациите, а при гърците като харити. Това обикновено са три голи млади жени, които танцуват, хванати за ръце или за раменете. Средната от тях е в гръб, а двете са с лице към зрителите. Създава се усещане за танцуване в кръг. Често в ръцете на нимфите има някакьв предмет сьс символно значение – сьд с вода, цвете, огледало, ябьлка, житни класове, мидена черупка и др.подобни, означаващи плодородие, изобилие, благодат, дори са изобразявани с факли или канделабри, което подчертава функцията им на пазителки на светлината, подобно на Артемида. Връзката на Зевс и  Хера с трите нимфи сьщо е известна от много паметници. Нимфите, независимо дали са горски, полски, речни или морски са дъщери на Зевс и Хера. Функциите им са на покровителки на плодородието, небето, светлината и водата. Местата, обитавани от трите нимфи са познати като Нимфеум – това обикновено са мистични, непристъпни скали, пещери и др. в близост до водата. Едно такова обиталище на трите нимфи е Акве Калиде, което е познато от древността с целебната си минерална вода, която има лечебна, пречистваща сила, затова участниците в проекта са избрали това място за своя сцена. Проектът представлява възстановка/пърформанс на легендата за трите нимфи.Проектът е интердисциплинарен – включва колаборация от изпълнения на живо /балет, музика, фолклорни танци, поезия/ в провокираща въображението обстановка /Акве Калиде/, която съдейства за модерното възприемане на културно-историческото наследство и осигурява емоционални преживявания.Самото заглавие навява мистика и предизвиква много асоциативно мислене, свързано с появата на митични същества, богини, нимфи, самодиви, вествалки, амазонки, жрици и т.н.Откакто съществува света, човекът се стреми да разгадае мистериите на нимфите, значението на символите им и забулените в тайни практики, песни, наричания и ритуали.Проектът Изворът на нимфите с помощта на съвременното изкуство съживява древните традиции.

 Спектакълът има две части.

Първата част представя животът на трите нимфи пазителки на водата в Нимфеума -  чрез движения, танци, подходящо облекло и реквизит с подходяща музика и вокални изпълнения. Участници са 3 балерини и 1 певица. Ще звучат и текстове, свързани с темата за нимфите, самодивите, водата, камъка, магическите заклинания и др. – авторски и народни.

Втората част представлява фолклорна интерпретация на сюжета за трите нимфи. Тук трите нимфи се социализират край извора – мястото край водата / извора, кладенеца, реката/ е свещено – то е място за срещи, разговори, песни, момински задявки, шеги, любовни копнения. С народни танци 3 танцьорки ще пресьздадат атмосферата край извора, ще прозвучи българска народна поезия, редувана с фолклорни песни, изпълнявани от 1 народна певица. На финала на случващото се край извора идват и трима момъка – фолклорни танцьори, които задяват момите и заедно изпълняват народни танци. Финалът се асоциира с хармонията на женското и мъжкото начало.

Участници:

  • Радостина Крантева - оперна певица с балет
  • Ралица Бинева - народна певица с фолклорна група
  • Танцов състав на фолклорен ансамбъл „Странджа” с художествен ръководител и хореограф Марио Егов

Сценарий:
Мариана Праматарова по стихове на бургаските поети Евгений Апостолов, Калина Вергиева, Мариана Праматарова, Константин Корадов и българска народна поезия

Проектът се реализира с подкрепата на Община Бургас по Програма за съфинансиране на културни проекти.

Място и дата на провеждане: Акве Калиде, 22.09.2017г., 19 часа, Вход - свободен!

Статията е прочетена 1354 пъти
Назад към брой 131Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024