Кристалотерапия. ФЕЛДШПАТИ - АМАЗОНИТ в брой 14

Кристалотерапия. ФЕЛДШПАТИ - АМАЗОНИТ
Категория: Минералотерапия

р. амазонит; а. amazonite; н. amazonenstein; ф. amazonite; и. amazonita.

Името идва от река Амазонка, около която през 1873 г. е намерен за пръв път в наше време. Разновидност на фелдшпата - микроклин с химичен състав: (К, Nа) [АlSi3O8]. Цветът е светлосин, зелен, тюркоазен или яркозелен. Непрозрачен. Оцветяването идва от наличие на изоморфни примеси от Рb2+, Rb, Cs. Разпределянето на цвета е неравномерно заради присъствието в центровете на кристалната решетката на олово (Pb) и желязо (Fе). Много красив декоративен камък. Чистите кристали са редки и основно се срещат заедно с друг вид фелдшпат с бял цвят - албит. В бижутерията се използват след обработка във вид на кабошони.

Една от легендите гласи, че амазонките са слагали върху едната си гърда прах от този зелен камък, за да спрат растежа й и оттам идва неговото име. В древните гръцки митове се разказва, че поясът на предводителката на амазонките Иполита е бил със зелени камъни. В Русия при разкопки на скитски гробници, където според описания на Херодот и Плиний са живели амазонки, са намерени изделия от този камък във вид на амулети, гердани, пръстени и обици в сребърен обков.

Амазонитът е известен от древността. На територията на Етиопия и Египет археолозите и геолозите са открили мини на възраст няколко хилядолетия пр. Р.Хр. От древния Египет, в гробницата на Тутанкамон, между съкровищата, са намерени обици, гердани, амулети и пръстени в сребърен обков с амазонит, които са на възраст над 5 хил. години.

В Русия „амазонският камък” за пръв път в наше време е намерен в Южен Урал. От него са изработвали големи вази и четири от тях сега се намират в Санкт Петербург в прочутия музей „Ермитаж”. През 1900 г. в гр. Екатеринбург (Русия) за световното изложение е била изработена от декоративни камъни карта на Франция, като за означаване на равнините е бил използван амазонит. Картата се пази и досега във Франция. На картата от декоративни камъни на Съветския Съюз за друго световно изложение за посочване на равнините също е бил използван амазонит. Тази карта сега се пази в музея „Ермитаж” (Русия, гр. Санкт Петербург).

Амазонитът е камъкът на смелостта и предаността. Яркозеленият му цвят създава добро настроение, премахва чувството за тревога и несигурност и засилва склонността към видения. Смята се, че бижутата от този камък помагат за укрепване на семейните отношения, привличат материални блага, а на възрастните хора - да се чувстват по-млади.

Съвременните литотерапевти смятат, че масажът с топки от амазонит премахва нервната умора и укрепва сърдечния мускул. Носенето на гердани от амазонит подмладява кожата и подобрява цвета й.Помага при артрити, ревматизъм и остеопороза на горната част на гръбнака. За тази цел е полезно да се носи гердан от амазонит или да се масажира проблемната част на тялото. Влияе върху сърдечносъдовата система, гръбнака, гръдния кош и ръцете. Контролира дихателните органи.

Засилва любовта към хората,

милосърдието и чувствителността. Укрепва желанието за преобразуване на света. При въздействие върху четвъртата чакра се засилва самочувствието при участието в обществения и професионалния живот, носи на притежателя си чувство на удовлетворение от постигнатото.

Находища на амазонит има на о. Мадагаскар, Зимбабве, САЩ (Колорадо), Бразилия, Индия, Намибия, Памир, в Русия (на Колски п-ов, Урал и около езеро Байкал).

В България амазонит е намерен в района на Триград и в Централните Родопи.

„Камъни за нашите души”

Статията е прочетена 3772 пъти
Назад към брой 14Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024