Концерт в памет на Емил Чакъров в Бургас 2017 в брой 129

Концерт в памет на Емил Чакъров в Бургас 2017
Категория: Изкуство, култура

Традиционно Бургас почита паметта на известния диригент Емил Чакъров с музикални празници през месец юли. Тазгодишното издание стартира на 4-ти юли с премиера на операта Самсон и Далила от Камий Сен-Санс в Летния театър. Наред с балетните спектакли, опери, оперети, QUEEN Tribute concert и джаз, които ежегодно се провеждат през юли и август в Летния театър в рамките на фестивала ще се състоят и камерни концерти в залата на Областна управа-Бургас.

За първия концерт, който ще бъде на 10-ти юли от 18 часа, специално от Белгия пристигнаха Йосиф Иванов/цигулка/ и Филип Иванов /пиано/. Артистичното дуо за пръв път ще се представи пред бургаската публика с програмен репертоар по произведения от Бетовен, Шуман, Изаи и Прокофиев, след което заминава на гастрол в Колумбия, Южна Америка. След 13 години младите музиканти са отново на бургаска сцена и много се вълнуват, защото са тясно свързани с морския град. Макар и  родени в Брюксел, техният баща Димитър Иванов е бургазлия и съратник на Емил Чакъров. Талантливите музиканти завьршват музикалното си образование в Белгия, преподават на студенти в Консерваторията и имат солови изяви като концертиращи артисти в Европа, Азия и Америка. След турнето в Колумбия през това лято им предстоят концерти в Англия, Япония и Тайван.

Интересна личност с богата музикална биография е и бащата на музикантите. Димитър Иванов е концертмайстор на Софийски солисти, след което заминава за Нагоя, Япония на работа, а от там се връща в Европа като диригент на Кралската филхармония в Антверпен, където работи 27 години. Димитър Иванов и Емил Чакъров са израснали заедно в родния Бургас, учили са заедно в Музикалното училище в София, работили са заедно в младежки и студентски оркестри и си сътрудничат до кончината на Емил Чакъров. Димитър Иванов си спомня интересен момент от съвместните им изяви, когато преди много години с Младежкия оркестър на читалище *В.Заимов* - София, под диригентството на Емил Чакъров, след множество перипетии, свързани със заминаването им и в конкуренцията на професионални състави, те получават 3-та награда на конкурс в Берлин, Германия. Емил Чакъров поканва Димитър Иванов в Антверпен и двамата с оркестъра правят концерти в почти всички европейски градове. Димитър Иванов продължава да живее в Антверпен, където 27 години е концертмайстор на Кралския оркестър и преподавател в Консерваторията.

Статията е прочетена 773 пъти
Назад към брой 129Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024