Тайнствената енергия на Босненските пирамиди - най-древното съоръжение в света в брой 129

Тайнствената енергия на Босненските пирамиди - най-древното съоръжение в света
Категория: История

Проф. д-р Семир Османагич е откривателят на най-старите пирамиди на планетата, автор е на 10 книги, посветени на древните цивилизации и пирамидите в света. Издадени  са в САЩ, Турция, Хърватска, Естония, Босна и Херцеговина. На основата на “Цивилизациите преди официалната история“ продуцира 14-сериен документален филм “В търсене на загубената цивилизация“.

Топ новината за съществуването на уникалните пирамидални съоръжения в сърцето на Балканите изстрелва проф. Сам Османагич и неговото откритие във фокуса на световните медии. 

Преподава антропология в Американския университет в Босна. Стотици доброволци, студенти, журналисти и любители на мистериите  от цял свят, от ранна пролет до късна есен помагат на разкопките във Високо. Те проникват все по-дълбоко във великите тайни на вътрешността на пирамидите, които все още не са открити докрай и само загатват засега за своята уникалност със загадъчните галерии и лабиринти към центъра на Пирамидата на Слънцето.

Професор Османагич казва: „ Босненските пирамиди са създадени от високоразвита цивилизация и това личи от всички досегашни изследвания на множество научни лаборатории в света! Илирите са древен народ на 27 хил. години. Потомците им съставят половината от населението на Босна, Хърватия и Словения. Моето откритие променя историята на човечеството, защото доказва, че човешката цивилизация започва от Балканите!”

От коя епоха е строителството?

От епоха далече преди неолита. Радиокарбоновите анализи, извършени от Шльонския университет (Полша, 2011)  датират този материал отпреди 12350 г. (плюс/минус 50 години). Според професор Османагич  тези пирамидални структури са с хиляди години по-стари от египетските пирамиди. При направена термична снимка на региона от Космоса се вижда, че въпросните хълмове-пирамиди изстиват вечерно време много по-бързо от съседните масиви, което е признак, че са изкуствени структури.

По отношение изкуствения им произход се провеждат множество конференции. На тях учени от Русия и Египет потвърждават изкуствения характер на конструкцията. През септември 2011 г. се провежда Втора международна научна конференция и нейното заключение е, че „учебниците по история  ще  трябва да се променят, след откриването на босненските пирамиди и тяхното датиране.“

Забелязват се най-малко два културни слоя: този на древните загадъчни строители на лабиринта (отпреди повече от 25000 г.), и на цивилизация, която 4-5 хиляди години след построяването е затрупала входовете на тунелите и залите с ронлив едрочакълест материал. Защо са искали да се скрие достъпа до галериите на пирамидите остава една голяма загадка! Изкопаните земни маси по време на първоначалното прокопаване на тунелите  са използвани при изработването на бетона, с който е покрита Пирамидата на Слънцето. А този бетон със здравината си предзвика сензация сред всички научни лаборатории, които го изследваха-той е в пъти с по-голяма здравина (в хектопаскали) от всички познати досега бетони в света. Това мултидисциплинарно научно изследване се превръща в най-големият археологически проект  в света, който всяка година  привлича десетки хиляди туристи, доброволци, изследователи и журналисти във Високо - вече прочутото малко селище в Босна.

Статията е прочетена 889 пъти
Назад към брой 129Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024