Биодинамична характеристика на май 2017г. в брой 127

Биодинамична характеристика на май 2017г.
Категория: Екология, здраве

Очакваме много променлив и динамичен месец, независимо че планетита остават  в  едни съзвездия. Надеждите за топлина не са големи, тъй като още на 15 Меркурий излиза от топлия Овен и единствените импулси идват от  далечния Плутон в  Стрелеца. Двата топлинни тритона на 9 и 31 май ще дадат отражение само в конкретните дни. Марс и Юпитер ще ни пращат постоянен хлад от Телец и Дева.

Като добавим предвижданите от френски специалисти  резки студове на 11, 12 и 13 - дните на ледени светии, започва да ни прилича на току що преминалия  април.

Ние обаче си имаме задачи и  за да ги изпълняваме трябва да бъдем динамични и активни.

За подготовка на новата компостна купчина трябва да извадим от земята /ако не сме го направили/ компостните препарати  и да ги поставим на определените места. На 19 май от 19 до 20 часа биодинамиците приготвят и окачват на определените места препарат 502 - чаша от кора на бреза пълна с бял равнец.Времето е малко, но през май има сокодвижение  и чашата се прави бързо.

Пчеларите също имаме важни задачи. На първо място от 5 ч. на 25-и и до 12 ч. на 27-и можем да решим проблемите с акара вароа, чрез изпепеляване. Подобна технология има в календара от 2016 год.

На второ място имаме много подходящ период за  призводство на пчели-майки и отводки  от силни семейства - 00 ч. на 1 май, до 2 ч. на 2 май и от 13 ч. на 27 май - до 10 ч. на 29 май.

Напомням на всички, особено на пчеларите от Делчево - Македония, че не е благоприятно отварянето на кошерите  по време, когато Луната е пред водни съзвездия - Риби, Рак и Скорпион.

Препоръчвам на всички използването на  биологичния препарат ЕМ пчели и Байкал ЕМ-1 за обработка на семейството пролет и есен.

За компостната купчина и работа със самия компост имаме достатъчно дни и както е особено благоприятно дни с  двойно значение, в кои­то можем и да залагаме и да  използваме готовия компост - 1, 6, 7, 8, 9 и 10  май и още  осем дни за нова купчина.

За качествено семе картофи за 2018 год. най-подходящи са дните на Овена от 14 ч. на 29 - до 4 ч. на 25 май.

С надежда очакваме  хубави дни и първата плодна реколта  от ягоди, череши и малини, но за да имаме и късни череши, около 20 май трябва да поставим жълтите летливи плоскости  за черешовата муха.

Всички неблагоприятни дни са отбелязани в календара.

Успех!

Статията е прочетена 648 пъти
Назад към брой 127Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024