Ивановски скални църкви и средновековен град Червен - центрове на Българската духовност в брой 113

Ивановски скални църкви и средновековен град Червен - центрове на Българската духовност
Категория: История

Село Иваново се намира близо до град Русе и е известно с шестте си скални църкви и параклиси, включени в списька на световното културно наследство ЮНЕСКО. Скалният манастир *Св.Архангел Михаил* е основан през 20-те години на  13-век от българския монах Йоаким, който дошъл в България от Света гора и обучен в аскетизъм основал исихастката обител по времето на бьлгарския цар Иван Александър. Манастирът има сложно устройство - обединява няколко комплекса от скални помещения.
 Църквата *Св.Богородица* е основна част от исихасткия скален манастир *Св.Архангел Михаил* и е достъпна за посетители. Намира се на 38 метра височина, има две помещения и параклис. Създадена е с финансовата подкрепа на цар Иван Александър и  на една от фреските са изобразени ктиторите  - цар Иван Александър и  царица Теодора, които дават кесия на Богородица. По времето на българския исихазъм повечето църкви носят името на Божията майка. Великолепните стенописи в църквата са дело на зографи от Търновската школа и  са най-значимото запазено постижение на българското средновековно изкуство. Сцените изобразяват библейски сюжети, повлияни от исихазма и предадени с неповторимо майсторство. Неизвестните майстори сътворяват блестящи образци по стените и тавана на църквата. Живописните фрески са силно въздействащи, колоритни, наситени с ярки образи. Богатството от багри и художественото изпълнение на стенописите въвеждат посетителя в духовния свят на българина. Композициите показват Преображение Исусово, Целувката на Юда, Пророк Св.Арон, Христос на сьд, Обесването на Юда, Поругание Христово и др. 
Исихасткият скален манастир * Св.Архангел Михаил* е бил важен духовен и книжовен центьр през 13-14-ти век.
С името на монаха Йоаким се свързва и средновековния град Червен, който е един от най-важните църковно-културни, военни и административни центрове по време на Второто българско царство /12-14 в./. В Червен са разкрити крепостни стени, средновековен замък, обществени и жилищни сгради, улици и проходи за снабдяване с вода, но най- впечатляващото са 13 -те открити църкви и запазената триетажна крепостна кула. Разкрита е и Епископската църква /Митрополията/, кьдето митрополит е бил Йоаким. Строгият аскет Йоаким е един от най-големите духовни водачи на България. По негово време крепостта Червен е и важен книжовен център. Провъзгласен е за Търновски /Български/ патриарх и  е канонизиран за светец.

ИВАНОВСКИ СКАЛНИ ЦЪРКВИ И СРЕДНОВЕКОВЕН ГРАД ЧЕРВЕН - ЦЕНТРОВЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДУХОВНОСТ Мариана Праматарова - ИВАНОВСКИ СКАЛНИ ЦЪРКВИ И СРЕДНОВЕКОВЕН ГРАД ЧЕРВЕН - ЦЕНТРОВЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДУХОВНОСТ

Статията е прочетена 1403 пъти
Назад към брой 113Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024