Филмът „Корени на духовността” с успехи и отличия на престижни форуми в брой 110

Филмът „Корени на духовността” с успехи и отличия на престижни форуми
Категория: Изкуство, култура

Мариана Праматарова и  Иво Вартанян представиха при изключителен интерес филма *Корени на духовността* на Националната конференция *България в свтовната история и цивилизации - дух и култура* в гр.Варна. Екипът беше отличен с грамота за изследване и популяризиране на достойния принос на българите в световната история и култура и техния духовен път през вековете, и получи овациите на публиката и многобройни покани за представяне в страната и чужбина!

Екипът на Корени на духовността във гр. БургасНа 1-ви ноември - Ден на будителите, в гр.Бургас се състоя националната премиера на научно-документалния филм *Корени на духовността*, която премина при изключителен интерес от страна на публиката. Лентата на Мариана Праматарова и Иво Вартанян разказва за същността на исихазма като клон на православното християнство -  официална религия, философия и доктрина на България, Византия и Сърбия, която от Парория през българското Черноморие се разпространява в Русия. Монасите-исихасти са основали десетки манастири по българските земи, където са разпространявали книжовността, духовността и православието, дали са на България и Русия духовни учители и патриарси. Зрителите на филма се запознаха със средищата на исихазма у нас - Парорийския манастир край с.Воден, Боляровска община, островите по българското Черноморие, несебърските църкви, Аладжа манастир край Варна, Ивановски скални църкви край Русе и  други обекти, свързани с това учение, както и  с неговите първоучители.Специално за прожекцията на филма *Корени на духовността* в Бургас пристигна и група от с.Воден.

На 17.11.2015 г. от 14,30 часа в Руския център на Столична библиотека филмът беше представен пред учители, университетски преподаватели, богослови,  ученици, студенти, читалищни и библиотечни кадри, които поздравиха екипа за професионализма, изказаха се много ласкаво за филма на състоялата се дискусия и поканиха авторите да гостуват в различни столични училища.

Екипът на Корени на духовността във гр. ВарнаНа 21.11.2015г. от 17,20 часа филмът *Корени на духовността* беше показан на участиците в ХХ национална конференция *България в световната история и цивилизации - дух и култура* в пленарна зала на Община Варна, като част от програмата. Със затаен дъх и голям интерес от страна на публиката премина прожекцията, на която присъстваха преподаватели и  студенти от ВСУ, научни работници, изследователи, журналисти, музейни работници,  ученици от фото училището, представители на Община Варна и много граждани.Авторският екип беше отличен с грамота за изследване и популяризиране на достойния принос на българите в световната история и култура, на техния духовен път през вековете и личния принос на госпожа Мариана Праматарова в работата на конференцията и нейното утвърждаване като значим научен и културен форум в духовния живот на гр.Варна. Събитието беше отразено с репортаж в новините на национална телевизиа СКАТ на 22.11.2015г.

Авторите получиха поздравления и покани да представят филма пред младежка публика в различни български градове.

Проектът *Корени на духовността* се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд *Култура*.

Мариана Праматарова представя Корени на духовността във гр. Бургас Корени на духовността във гр. София Мариана Праматарова представя Корени на духовността във гр. София

Статията е прочетена 1194 пъти
Назад към брой 110Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024