Мариана Праматарова представя Каменния град - разкази за бездушието и любовта в брой 109

Мариана Праматарова представя Каменния град - разкази за бездушието и любовта
Категория: Изкуство, култура

Излезе от печат новата книга на Мариана Праматарова „Каменният град”, която включва съвременни разкази и публицистика. Представят се различни гледни точки към заобикалящата ни действителност, които бичуват недостатъците на съвременността. Разказите са написани увлекателно, с характерната стилистика за съвремието.

Книгата е многопластова, многопосочна, истинска и страстна. Многопластова - каквато е личността на самата авторка – писател, поет, журналист, адвокат, общественик. Многопосочна - защото е събрала в себе си майсторски изваяни разкази с публицистика, която с черни краски рисува бездушието на институциите и обществото към хората, пострадали от домашно насилие. Истинска – създала обобщени образи на съдби на истински хора, претворени в широк авторски спектър. Страстна, като танго Амик, такова, каквото Праматарова го рисува в първия си разказ.

Въпреки че по-голямата част от разказите описват обобщени женски съдби, те стоят далече от любопитния чиклит. „Каменният град” като цяло е сериозно, мъжко писане на жена за болката и страданието в съвременния свят, чисто реалистични картини, описани ярко.

Едноименният разказ „Каменният град”, дал име на сборника, е метафора на бездушието в наши дни. А разнообразието на съдържанието на сборника дава възможност множество читатели да посегнат към него. В двете части - разкази и публицистика, се откриват огледални образи. В „Нимфа”, се рисува образ на момиче, отишло да танцува на пилона в заведение, за да преживява. Еми минава през своя душевен катарзис и взема съдбовно решение: да се махне от там. Пречиства се, намира себе си. Образът на пилона се появява и в публицистичната част, в ”Интернет изневери и разводи”. Само че тук потърпевшата разказва как е хванала съпруга си в изневяра с танцьорка на пилон от съседния курортен комплекс.
Тук покварата е свързана с пилона.

Кулминация в сборника бележи разказът „Агора в сегашно време” , който е с остра памфлетна форма. Разказът е стряскащ с остротата на изказа, болезнено точен, изричащ мислите на мнозина в художествена форма.

Във втората част на книгата, която третира домашното насилие намираме гражданската и адвокатската позиция на силната жена, готова да се бори срещу всеки насилник. Чисто практическите съвети към онези, които са в ситуация на насилвани доказва опит и желание от страна на Праматарова да помогне на всеки пострадал от домашно насилие.

Два от включените в книгата разкази „Нимфа” и „Оранжева луна” са получили награди от националния конкурс за разказ „Й.Йовков”/1997 и 1998г., гр.Добрич/, а „Каменният град” е включен в сборника ”Маскарад” с творби на злободневни теми.

Премиера на книгата Каменният град - Мариана Праматарова Премиера на книгата Каменният град - Мариана Праматарова Премиера на книгата Каменният град - Мариана Праматарова

Статията е прочетена 1157 пъти
Назад към брой 109Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024