Корени на духовността - Научно-документален филм на Мариана Праматарова в брой 109

Корени на духовността - Научно-документален филм на Мариана Праматарова
Категория: История

В Деня на будителите - 1. Ноември НАЦИОНАЛЕН ФОНД “КУЛТУРА” и СНЦ “Артпиерия” - Бургас, представят „Корени на духовността” - научно-документален филм на Мариана Праматарова и Иво Вартанян.

Научно-документалният филм „Корени на духовността” изследва исихазма като клон от православното християнство, за който се знае малко. Исихастките практики и манастири у нас, както и нови изследвания и обекти, свързани с тази строга религиозна доктрина, идеология и философия  ще търсят авторите на лентата.

Сценарист на филма и репортер е Мариана Праматарова – журналист с дългогодишна телевизионна практика, профилиран в културната сфера, автор на културни предавания, филми и книги с културно-историческа тематика. Докладът й „Исихазмът като културна традиция по българското Черноморие” събуди интереса на участниците в научната  конференция през 2013-та година в гр.Варна и е публикуван в  сборника: „Известия на съюза на учените – Варна 2013”.

Иво Вартанян е завършил Арт колеж по екранни изкуства в гр.София – операторско майсторство.В момента е управител собствено студио за заснемане и обработка на филми, видеоклипове и тематични проекти.

  Екипът е добре сработен, тъй като и двамата имат професионален опит около 10 години – работили са по съвместни филми, предавания и творчески портрети в кабелна телевизия ТВ Микс – Бургас, телевизия Канал 0 – Бургас и национална телевизия „Скат”.

Сред целите на проекта, който е иновативен и с общественополезно действие, ориентиран към развитие на младежките публики, са:

●  да развие и стимулира публиките – потребители на културни продукти и услуги – в това число културно наследство и културен туризъм

●  да популяризира културно-историческо наследство с национална идентичност  

●  да промотира нов културен продукт с образователен ефект за културен обмен

В рамките на проекта филмът ще бъде представен пред студенти от Бургас, Варна и София.

Филмът „Корени на духовността” е сред одобрените за съфинансиране проекти на Национален фонд „Култура” за 2015-та година.

мариана праматарова Иво Вартанян

Статията е прочетена 768 пъти
Назад към брой 109Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024