Аквe Калиде отваря врати с иновативния проект "Паяжината" на СНЦ "Артпиерия" в брой 107

Аквe Калиде отваря врати с иновативния проект "Паяжината" на СНЦ "Артпиерия"
Категория: Изкуство, култура

Акве Калиде или Минералните бани край Бургас са познати от древността до днес с лечебните си води, използвани от траки, българи, ромеи, царе, императори, Сюлейман Великолепни и мнго граждани. Селището е известно под наименованията Светилището на трите влъхви, Термополис, Акве Калиде и Бургаски минерални бани в кв.Ветрен.

  През последните няколко години там се провеждат археологически проучвания и са намерени множество артефакти за значимостта на Акве Калиде през вековете. Реставрационната дейност ще приключи през месец септември 2015г. Руините и  реконструираната баня на Сюлейман Великолепни ще станат  достъпни за граждани и туристи на Бургас и околностите.

  За празника на независимостта – 22-ри септември Акве Калиде става сцена и декор на проекта „Паяжината” на СНЦ „Артпиерия” – Бургас, който се реализира след проведен конкурс по Програма за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас.

  „Паяжината” е интердисциплинарен проект на авангардното изкуство. Заглавието е стихотворение на Мариана Праматарова от едноименната й поетична книга „В паяжината”, София, изд.ателие „АБ”, 1999г., която е сценарист и инициатор на проекта.

  Проектът „Паяжината” представлява художествен пърформанс и динамична иновация на модерното изкуство, който се явява символ на връзките и обвързванията във века на комуникациите.

  Художникът Николай Иванов Николов – Мазаров /НИК/ е представител на абстрактното изкуство. Той ще направи инсталация на паяжината и ще рисува на живо по време на спектакъла в стил „КОБРА”.

   Залага се на спонтанността и експеримента на творческия акт. За по-пълното възприемане на абстракционизма ще допринесат четири балетни миниатюри, изпълнени от балетисти на Държавна опера – Бургас. Режисьор на спектакъла  и хореограф на балета  е проф.Хикмет Мехмедов.

  Литературният сценарий е изграден по тематични стихотворения на поети, членуващи в сдружението – Мариана Праматарова, Калина Вергиева, Константин Корадов, Таня Сарандева, Евгений Апостолов, Виолета Асьова и Васил Костов. Ще прозвучат: „ Паяжината”, „В океана на вечността”, „Ревност”, „Думите-плесници”, „Отпиваш ме бавно”, „Корида” и др. от Мариана Праматарова, „Хроника на виртуалното влюбване”, „Болеро” и др. от Калина Вергиева, „Фейсбук”, „Емотикон” и др. от Константин Корадов, „Вълнолом” и „Сляпа улица” от Евгений Апостолов и т.н., отразяващи взаимодействия и взаимозависимости в междуличностните отношения в плен на паяжината/мрежата.

  В рамките на проекта „Паяжината” са предвидени 2 демонстрационни работилници с младежи за проблематиката и статусът на абстрактното изкуство.

  Поканват се гостите и жителите на Бургас и кв.Ветрен да посетят пърформанса „Паяжината” на 22.09.2015г. от 19 часа в Акве Калиде. Вход – свободен. 

Акве калиде - Минералните бани край Бургас Акве калиде - Минералните бани край Бургас

Статията е прочетена 688 пъти
Назад към брой 107Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024