Очите на Бога са само в България в брой 106

Очите на Бога са само в България
Категория: Сърцето, душата

Пещерата Проходна или наречена още Феномена „Очите на Господ” е една от най-изненадващите български пещери. От ерозията и просмукващите се води на тавана на Проходна се е образувал феноменът Окната, известен още като Очите на Бога. Тези две невероятни скални образувания, които представляват почти еднакви по големина дупки с формата на очи, са използвани като символ на Божието проявление във филма „Време разделно”.

Пещерата е била снимачна площадка на още няколко български и чуждестранни филма. Със своите 262 метра дължина тя се счита за най-дългия пещерен тунел в България. През 1962 г. е включена в списъка с българските природни забележителности.

Пещера ПроходнаПроходна се намира близо до Карлуково, но е трудно откриваема – няма нито една табела по пътя, а и като цяло мястото е безлюдно. Преминава се през селото и се продължава по пътя за Пещерния дом. На около 1,5 километра има малка стара каменна чешма от лявата страна на пътя. Вдясно се вижда застлан с бял чакъл път. Тръгва се по него и след около 300 метра след лек завой надясно в най-ниската част на обширната поляна са Очите на Бога.

Самият вход на пещерата Проходна е внушителен. Той има уникална усукана форма, която отново е резултат от ерозионната сила на водата. Височината на входа достига повече от 40 метра.

Невероятното и интересно галерийно разположение на пещерата Проходна я превръщат в единственото подобно място в света, където могат да се практикуват бънджи скокове от свод на пещера. След като се премине през входа и по цялото протежение на пещерата се излиза от другата страна, откъдето има маршрут за изкачване отгоре, за да се разгледа феномена Окната и от друг, по-близък план.

В района на пещерата Проходна има отлични естествени условия за рафтинг, разходка със сал по река Панега, спортно катерене, спелеология, дори и риболов.

Почитателите на историята и културата могат да се разходят до скалния манастирски комплекс – скитовете “Св. Марина”, “Св. св. Дамян и Козма”, “Св. Григорий”, националния паметник на културата църквата “Успение св. Богородица” или до село Карлуково.

Провиралник

Статията е прочетена 997 пъти
Назад към брой 106Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024