Изтокът и Западът се срещат в името на ХАРМОНИЯТА В РАЗНООБРАЗИЕТО в брой 11

Изтокът и Западът се срещат в името на ХАРМОНИЯТА В РАЗНООБРАЗИЕТО
Категория: Изкуство, култура
Животът като празник започва с МАЛКИ СТЪПКИ В ДУХОВНАТА ОТГОВОРНОСТ
Интервю със Свами Джотримая

В началото на юли в Германия ще се проведе Световният фестивал на културата под надслов „Хармония в разнообразието”, който е посветен на 30-годишния юбилей на международната фондация „Изкуството да живееш” с лидер и основател Шри Шри Рави Шанкар. Фондацията си поставя уникални образователни и хуманитарни цели и вече 30 години организира курсове за личностно и духовно усъвършенстване на човека, за укрепване на ролята му в полза на обществото. В предлаганите от нея различни техники за освобождаване от стреса и подобряване на здравето, концентрацията, паметта, повишаване на съзнанието, постигане на хармонични отношения между хората са се включили над 30 милиона души от 151 страни.
В тази връзка Свами Джотримая, един от учениците на Свами Шри Шри Рави Шанкар, проведе двучасова медитация и информира привържениците на „Изкуството да живееш” в Кърджали за предстоящата проява на Фондацията. Той обясни, че на 2 и 3 юли Олимпийският стадион в Берлин ще събере на едно място над 70 000 участници от 151 страни, които ще покажат своите уникални културни достижения. От България ще заминат около 5000 души. Участниците във фестивала ще могат да надникнат в огромното културно наследство на Индия чрез демонстриране на предимствата на йога и споделянето на дълбочината на индийската музика, танците и индийската национална кухня. Своето майсторство ще проявят и 6500 китаристи и над 1000 барабанисти.


- Свами Джотримая, Изтокът и Западът имат ли нужда да се срещнат и да обменят своите достижения чрез подобни програми, като „Изкуството да живееш”?

- Това е една уникална програма за цялото човечество, програма за развитието на личността. Тя помага да разшириш своя поглед, да имаш по-качествен живот и по-добре да се справяш със своите занимания. Накратко, да можеш в добро здраве да празнуваш своя живот. Такава среща в полето на духовното здраве е най-добрата среща. И от нея винаги и всички хора по света ще имат нужда.
- Вие гостувахте в Кърджали в деня на екопротеста срещу замърсяването на въздуха. Откъде трябва да тръгне пречистването ни?
- В началото винаги стои духовното пречистване. Ако всеки практикуваше духовното, нямаше да се стига до никакви замърсявания. И с всяка малка стъпка в духовната отговорност, всеки прави много за своето общество и за своята страна. Много важно е също да се грижиш и да помагаш на другите.
- Медитацията, която проведохте в Кърджали, беше под надслов „Събуди се и се разтърси”. Кое ще ни събуди за отговорността за общото ни бъдеще?
- Не като мислим за бъдещето, а като се грижим за настоящето, като решаваме текущите проблеми с глада, войните и т.н. Всички ние можем да направим много неща. Затова „Изкуството да живееш” служи в тази посока на света, нашите доброволци са по цял свят, за да помагат и да приобщават хората към добрата Божествена кауза. Единият от начините, които ние предлагаме, е да спрем нашия ум да отива в бъдещото и да мисли какво ни очаква. Важното е в сегашния миг да правиш всичко на 100 процента, иначе по-добре изобщо да не го правиш.
- Аз съм изкарала вашия курс и помня, че щастието ни зависи от нас самите.
- Да. Обикновено ние не сме щастливи с това, което имаме, и не сме щастливи заради това, което нямаме. А единственото, което можем да направим, е да се усмихнем широко. Широката усмивка е най-сигурната ни гаранция за успеваемост във всичко. Но за това се изисква малко мъдрост, т.е. да знаем, че в нашия живот няма страдания, че те са наши творения, наши измислици. Проблемите ще идват постоянно като вълните в океана, но ние трябва да отидем отвъд това и да продължим напред. Ние имаме много малко време да сме на тази планета, но затова пък имаме избор как да го преживеем – или само да мислим как ще умрем, или да живеем в блаженство, в будност и осъзнатост.
- Западният човек е много податлив на стреса, докато източният го посреща с разбиране и почти не го допуска. Това на какво се дължи?
- На изток човек умее да се грижи за себе си и знае как да се освобождава от стреса си, разбирайки, че с него не може да сътвори нищо добро. Знае, че само ако успокои ума си, ще може да се погрижи за всичко, което е в него и около него. Знае, че трябва да обича себе си, за да може да обича и ближните си, и най-вече Майката-Природа. А с недостатъчната си обич към нея, с липсата на равновесие и хармония с нея, с липсата на грижи към нея, причинява случващите се природните бедствия, като тези, които сега все повече зачестяват.
- С какво да започнем да възвръщаме загубеното си равновесие и връзката с Майката-Земя?
- Първо трябва да научим какво става в нас, като наблюдаваме ума си и изучим неговата природа, като спрем постоянния диалог в него. И като осъзнаем това, че той винаги се съсредоточава върху негативните неща. Трябва да променим тази негова тенденция. Но за тази осъзната промяна ни трябва повече енергия. А за да заредим организма си с много енергия, трябва да имаме контрол върху ума си и породените от него негативни емоции и да се възползваме максимално от четирите основни източника на енергия – здрав сън, здравословно хранене, правилно дишане и физически упражнения.
- Кой от тези източници е основен?
- Дишането, защото без него не можем да преживеем дори и няколко минути. Но човекът използва само 30% от възможностите, които му предлага то. Затова, ако всеки ден отделяме за ефективно и пълноценно дишане само по 10-15 минути, можем да постигнем много и да стабилизираме имунната си система. Дишането е основният начин за изхвърлянето на токсините от нашия организъм. Над 60% от тях се изхвърлят при издишването. Иначе постоянно се натрупват и ни затлачват. По-късно се изразяват като рак, астма, диабет и др.
Статията е прочетена 787 пъти
Назад към брой 11Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024