Дигитализиране на "СТАРИЯТ БУРГАС" в брой 100

Дигитализиране на "СТАРИЯТ БУРГАС"
Категория: История

В миналото Бургас е съществувал в няколко селища – Деултум, Скафида, Порос/Пиргос, Акве Калиде, а според някои учени и Русокастрон. Името на града произхожда от Пиргос – кула, крепост, откъдето се перефразира на Бургус, Бургас. Среща се в стари документи и руски карти под имената Порос, Форос, Ахепо Бургас, Люле Бургас. Селищата на Бургаския залив са отбелязани в морската карта на Никола Витсен от 1697 година.

От книгите на изследователите М.Гюзелев, Ив.Карайотов, Ст. Райчевски, А.Сиркаров и други автори черпим информация за развитието на града като морски, търговски, административен център с богат културен живот и красива архитектура.

Старите бургаски фамилни имена и свързаните с тях занаяти, традиции, бит, култура и артистизъм описва в книгите си „Ретро Бургас” Соня Кехлибарева.

За да запазят традициите, като в същото време отговорят на изискванията на съвременността, Регионална библиотека „П.Яворов” – Бургас, НЧ „Отец Паисий” – Созопол, читалище „Просвета”- Поморие и бургаската художествена галерия „П.Задгорски” участват в проекта „ Парчета арт” по програма „ Глобални библиотеки – България”. Целта на проекта е дигитализация на част от архива на библиотеката, който е събиран в продължение на 30 години и съдържа документи за Бургас от преди 120 години. В рамките на проекта е създаден и интернет сайт. В платформата са включени  повече от 940 документа – картини, старинни картички, грамофонни плочи, видео и аудио материали, архивни документи и документални филми от фондовете на библиотеките и читалищата. Така всеки интернет потребител от която и да е точка на света може да се запознае с историята на Бургас и да разгледа колекцията.

Дигиталният свят заема все по-голямо място в публичното пространство. Това налага културните институции да се променят и адаптират непрекъснато към изискванията на обществото с цел по-добро представяне на културноисторическото наследство. Подобряването на комуникацията изисква поддържане на информираност и ангажираност в аудиторията чрез силата на социалните медии.

Повече от четири години в социалната мрежа „Фейсбук” съществува фейсбук група „Старият Бургас”, в която гражданите споделят своите стари снимки и албуми, свързани с историята на града. В социалната платформа стотици бургазлии от цял свят ежедневно споделят своите семейни снимки, картички и архивни документи и по този начин съхраняват във виртуалното пространство „живата памет” на града. Бургаското сдружение „Хамалогика” реши да събере този архив от социалната мрежа и да го предостави на Регионален исторически музей – Бургас. Проектът е одобрен и финансиран от комисията за предоставяне на финансови средства за съфинансиране на културни проекти на територията на община Бургас през втората половина на 2014 година.

Подобни  снимки във виртуалното пространство, които са свързани с историята на градовете има в сайта „Ретро България.ком” – там може да се видят стари снимки от Пловдив, Шумен, Велико Търново, Видин, Ямбол, Бургас и други български градове.

Модерна дигитална атракция ще привлича туристи в Бургас през 2015-та година. Историята на „Старият Бургас” ще бъде представена пред туристи в подземията на морската градина, бившите бомбоубежища. С помощта на дигиталните образи – дигитален делфин и аватар от римско време туристите ще се потопят в атмосферата на морските приключения – разходка в потънал кораб, пиратска битка и морска буря, след което ще разгледат галерията „Градът – пътуване във времето”. 

Дигитализиране на Стария БургасСтарият БургасДевическа гимназия БургасСтарият БургасЧерноморски бани Бургасулица Булевардна Бургас

Статията е прочетена 2237 пъти
Назад към брой 100Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024